Iznajmljivanje stanova na dan

U Beogradu se sve više razvija novi biznis, iznajmljivanje stanova na dan, koji je već godinama aktuelan u svetu.

U ponudi su najviše garsonjere i dvosobni stanovi, koji se mogu iznajmiti za cenu od 30 do 50 evra, ali ima i luksuznih objekata, čija se cena kreće i do 500 evra. Klijentela je različita. Od onih koji su poslovno u Beogradu, do stanovnika prestonice, koji ovu pogodnost koriste za intimne trenutke.
Slobodan Čocić, vlasnik garsonjere u centru Beograda koja se iznajmljuje na dan, kaže da se opredelio za ovu vrstu usluge, jer je u odnosu na klasično mesečno izdavanje, zarada veća.

”Cena je, na primer, bila 250 do 300 evra mesečno, a ovako može dosta više da se zaradi. Normalno zavisi od popunjenosti, najviše. Jednostavnije je, veća je zarada i mnogo mirniji nacin“ objašnjava Čocić.

Cene su različite u zavisnosti od broja gostiju u stanu, kao i od turističke sezone.

Cena dnevnog odmora se kreće oko 25 evra. Cena za garsonjeru je od 35 do 55 evra po danu. Stan je jeftiniji ukoliko ga uzimate na više noći.

Pored garsonjera u ponodi su uglavnom jednosobni ili dvosobni stanovi, a mogu se naći i lukskuzni stanovi čija se cena kreće i do 500 evra.

Nezvanično, u prestonici postoji oko 600 stanova, koji se iznajmljuju na ovaj način. Klijentela je raznolika. Od studenata, do mladih iz regiona koji dolaze zbog provoda, preko poslovnih ljudi do onih kojima ovi stanovi služe za intimne trenutke.

U Beogradu se izdaju i luksuzni stanovi i kuće. U ovim objektima, nalaze se i mini barovi, zatim džakuzi, ogledala na plafonima spavaćih soba.

Klijentima koji koriste ove pogodnosti najviše odgovara diskrecija, tako da ove stanove ne možete naći u oglasima ili na agencijama, već se izdaju po ličnoj preporuci.

Stanovi na dan nalaze se i u ponudi turističke organizacije Beograda, a ponuda se može videti i na nekom od specijalizovanih sajtova.

”Savet naš stanodavcima je da budu regularni. Da se najave Turističkoj organizaciji Beograda, da kategorizuju stanove, jer drugačije ne može ni biti u turističkoj ponudu Beograda“ ističe vlasnik sajta ”Stan za dan“ Slaviša Đoković.

On dodaje da je potrebno da inspekcija pregleda stan, napravi zapisnik i da je u tom momentu stan regularan.

Iznajmljivanje stanova na dan u svetu je aktuelno godinama. U Srbiji je ovo još uvek novi biznis sa nizom nerešenih pitanja, pogotovu obaveze prema državi i kontrole stanodavaca.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar