Izmene zakona: Gradiće se brže

Usvojenim izmenama se odlaže konverzija prava korišćenja u pravo svojine nad gradskim građevinskim zemljištem uz naknadu. Konverzija odložena godinu dana

Skupština Srbije usvojila je u ponedeljak izmene Zakona o planiranju i izgradnji, kojima se odlaže konverzija prava korišćenja u pravo svojine nad gradskim građevinskim zemljištem uz naknadu. Tako će vlasnici privatizovanih ili preduzeća iz stečaja i izvršnog postupka moći, narednih godinu dana, da zidaju nove objekte u skladu sa važećim planskim dokumentom na parcelama za koje imaju pravo korišćenja.

Od donošenja Zakona o planiranju i izgradnji 11. septembra 2009. godine do danas, u Beogradu su upisom svojine u katastar završene samo dve konverzije, od kojih je jedna plaćena. Ovaj propis zaustavio je investicije vredne oko dve milijarde evra i zato je Vlada Srbije po hitnom postupku uputila parlamentu predlog o odlaganju konverzije dok se ne donese novi zakon o planiranju i izgradnji.

- Konverzija je bila uslov za dobijanje građevinske dozvole - kaže Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije. - Za te parcele postojalo je pravo korišćenja koje je Zakon o planiranju i izgradnji anulirao i onda je nastao jedan vakuum, koji je potencijalne investitore jednostavno onemogućio da svoja ulaganja realizuju u Srbiji. Stavljanjem ad akta dela zakona, koji se odnosi na konverziju, omogućava se investitorima da grade brže i jeftinije. Očekujemo da će se time privući i novi investitori da konačno pokrenemo građevinsku industriju.

Rodić kaže da je u pripremi novi zakon o planiranju i izgradnji, koji će pravo korišćenja na građevinskom zemljištu formulisati kao pravo zakupa.

SAVETI IZ STRUKE

- Daćemo, kao struka, u kratkom roku predloge koji će biti u funkciji kvalitetnije i jeftinije gradnje - navodi Rodić. - Novi zakon mora da tretira licenciranje firmi, kako ne bismo došli u situaciju da se na tržištu pojavljuju razni mešetari, pa imamo veliki broj prevarenih kupaca i nekvalitetnu gradnju i znatno oštećen budžet.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar