Izgradnja metroa neophodna je za razvoj Beograda

Ređaju se stručni skupovi na temu izgradnje beogradskog metroa. Beograd je juče posetio nemački inženjer Adolf Miler Helman iz Minhena a sastanak sa našim stručnjacima održan je u Starom dvoru. Domaća stručna javnost nema jedinstven stav šta i kad graditi. Jedni „guraju“ laki, drugi teški metro, a stručnjaci iz inostranstva gledaju prezentacije i prikupljaju materijal na osnovu kog će dati preporuku kakav je metro potreban Beogradu.

Profesor dr Adolf Miler Helman iz Minhena juče je ocenio da je za razvoj Beograda neophodan metro. Helman je, na početku skupa kazao da se autobuskim prevozom ne mogu zadovoljiti potrebe stanovnika grada, i obećao da će pomoći u izradi najboljeg projekta za uspostavljanje normalnog saobraćaja u srpskoj prestonici.
Na jučerašnjem stručnom skupu bilo je i reči o javnom prevozu, kaže naš sagovornik koji je prisustvovao sastanku zatvorenom za javnost. Helman koji je obavljao različite funkcije u okviru Asocijacije preduzeća za javni prevoz Nemačke, izneo je niz ideja i rešenja koja se koriste u njegovoj zemlji. Jedna od zanimljivijih je, prema rečima našeg sagovornika, jedinstvena dnevna karta za prevoz sa kojom stanovnici Nemačke mogu da se voze u svim gradovima, svim vrstama prevoza.
Sa druge strane, na do sada održanim sastancima posvećenim izgradnji metroa mogli su se čuti i stavovi da Beograd nema para ni za obnovu šina, ni za kupovinu nove garniture „Beovoza”, a ne za jedan poduhvat težak milijardu evra kao što je metro. Ovaj stav je pre nekoliko nedelja na okruglom stolu u Privrednoj komori izneo Dragomir Mandić, profesor na Saobraćajnom fakultetu, dok je većina ostalih učesnika forsirala izgradnju „lakog” ili klasičnog metroa. Projekte klasičnog i lakog metroa, koji postoje u beogradskim stručnim krugovima, videli su i stručnjaci iz Beča na čelu sa Rudolfom Šikerom koji je član Gradskog veća Beča za urbani razvoj, saobraćaj i transport.
Razmenjena su iskustva domaćih i austrijskih arhitekata, prikazane prezentacije urbanističkih rešenja za pojedine delove grada.
Austrijanci su najavili da će krajem aprila ponovo posetiti Beograd kada bi trebalo da daju konačnu preporuku kakav je metro potreban Beogradu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar