Izgradnja jeftinija za osam miliona evra

Zbog pada cene čelika na svetskom tržištu od 50 odsto gradnja mosta preko Ade Ciganlije mogla bi da bude jeftinija za oko osam miliona evra, saznaje ”Blic“. Stručnjaci tvrde da bi pojeftinjenje moglo da bude i veće, s obzirom da su 2005. godine ponuđači procenili da će izgradnja mosta koštati oko 90 miliona evra, ali je upravo rast cena čelika poskupeo projekat na 118,6 miliona evra.

U Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju kažu da je teoretski moguće da konačna cena bude niža od one koja je ugovorena. Ipak, „Blic” nije dobio konkretniji odgovor da li će i za koliko pojeftiniti.

- Ovaj projekat izvodi se prema „Fidikovoj žutoj knjizi” i koristi se pravilo „projektuj i izvedi”. To znači da se istovremeno sa izradom glavnog projekta obavlja i izgradnja. U tom smislu je i plaćanje izvođaču u skladu sa završenim radovima. „Fidikovi” uslovi ugovora u sebi sadrže klauzulu da se ugovorena cena usklađuje sa onima na tržištu kroz seriju koeficijenata. Njih objavljuju zvanične međunarodne i domaće institucije - kažu u Direkciji.

Prve procene firmi zainteresovanih z agradnju mosta bile su bi čitav posao koštao oko 90 miliona evra. Ipak, u martu 2008. godine, kad je održan tender, najniža ponuđena cena bila je 118,6 miliona evra, što je bila i ponuda izabranog izvođača - kozorcijuma firmi „POR“ iz Austrije, „SCT“ iz Slovenije i „DSD“ iz Nemačke. Razlika je bila posledica, kako je tada rečeno, porasta cena čelika za 52 odsto na svetskom tržištu.

Stručnjaci kažu da čelik u izgradnji mosta učestvuje sa oko 50 odsto i da samim tim ima veliku ulogu u ceni.

- Mislim da bi samo sa ovim padom od oko 50 odsto, most trebalo da bude jeftiniji za najmanje 20 odsto. Po mom mišljenju, trebalo bi da se vrati na cenu koja je prvobitno procenjena - smatra Batrić Nenezić, ekonomista i dugogodišnji trgovac čelikom.

I Milan Vujanić, profesor na Saobraćajnom fakultetu, kaže da bi veliki pad cene čelika na svetskom tržištu trebalo da pojeftini izgradnju mosta.

- Mislim da bi najrealnije bilo da gradnja pojeftini za oko 10 do 12 odsto i ne više od toga. Ne treba zaboraviti da čelik nije jedini materijal koji se koristi, a pogotovo ovog preko Ade. Deo novca troši se još i na nabavku pilona, zatezne užadi i još neki građevinskih materijala - objašnjava Vujanić.

U gradskoj upravi kažu da, ako bi se u ovom trenutnutku gradio ceo most preko Ade Ciganlije, realno ni bilo da njegova izgradnja bude jeftinija, ako se uzmu u obzir aktuelne cene i čelika i drugih građevinskih materijala. Međutim, izgradnje mosta je ugovorena prema evropskim propisima i pravilima, pa se plaća po završetku izvođenja određene faze radova, a cena za tu fazu, odnosno materijale koji su u tom trenutku korišćeni, se usklađuje cenom na tržištu, u koju su ukalkulisani i brojni koeficijenti. Iz tog razloga u ovom momentu tačna računica oko cene mosta ne postoji ali, ukoliko se trend pada cena nastavi, nije isključeno da će na kraju ona biti niža od ove koja je predviđena. Grad nema mogućnost da unapred nabavlja primera radi čelik, jer nema mesta gde bi se on mogao skladištiti, i koristiti kad zatreba.

Most Surčin-Obrenovac

Izgradnja pristupnih saobraćajnica za most Surčin-Obrenovac je u toku. Međutim, problem sa samom izgradnjom mosta je to što je ovaj posao poveren preduzeću „Mostogradnja”, koje je u finansijskoj blokadi i što ne može da da garancije za izvođenje radova. Gradonačelnik Dragan Đilas kaže za „Blic” da će ovaj problem izneti pred Nacionalnim savetom za infrastrukturu

- Grad ima novca za ovaj projekat, ali je problem „Mostogradnja” koja ne može, zbog blokade, da uđe u posao. Nadam se da će, kad država isplati dug prema putarima, oni moći da izađu i nastave sa radovima - kaže Đilas.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar