Izgradnja 300 stanova u Ovči

Fond za finansiranje izgradnje stanova solidarnosti dobio 7,5 hektara za izgradnju 1.000 objekata

Fond za finansiranje izgradnje stanova solidarnosti dobio je zemljište ukupne površine oko 7,5 hektara za izgradnju 1.000 stanova u blizini naselja Ovča. U proceduri je izrada urbanističkog projekta za celu lokaciju.

- Obezbeđena su sredstva za izgradnju oko 300 stanova, koliko je planirano u prvoj fazi. Izgradnja bi mogla da počne početkom iduće godine. Inače, otvaranje ove lokacije nastavak je programa izgradnje stanova iz perioda 2001-2005. koji nismo završili zbog nedostatka zemljišta - kaže za Danas Vukašin Berendika, sekretar Fonda

Prema mišljenju Upravnog odbora Fonda stanovi su namenjeni zaposlenima u bivšim društvenim preduzećima, ustanovama i državnim organima.

- Stanovi su namenjeni žrtvama tranzicije, radnicima čija su preduzeća privatizovana, prodata ili otišla u stečaj. Naime, veliki broj tih radnika je ostao bez posla i bez stana, iako su dugi niz godina izdvajali doprinos za solidarnu stambenu izgradnju - objašnjava Berendika.

Prema njegovim rečima, zaposleni bi mogli da biraju da uzmu stan u zakup ili na kredit. Prema računici Fonda, kirija za zakup iznosila bi oko 60 evra. U tom slučaju vlasnik stana bio bi grad Beograd, a zaposleni bi bio zakupac. Druga mogućnost je kupovina stana sa rokom otplate od 20 do 30 godina gde bi mesečna rata bila oko 150 evra. Naš sagovornik kaže da kvadrat ne bi trebalo da bude skuplji od 700 evra. Bliži kriterijumi o raspodeli ovih stanova bi biće urađeni pre njihove izgradnje. Fond je aprila 1990. godine osnovala Skupština grada.

Izgradili 8.762 stana

Fond solidarnosti od svog postanka od 1990. godine izgradio je 8.762 stanova na 36 lokacija, u 10 beogradskih opština. Ovi stanovi građeni su na Bežanijskoj kosi, Borči, Medakoviću. Prepoznatljivi su po kratkim rokovima - zgradu sa 80 stanova završavali su za osam meseci. Godišnje su u proseku zidali 500 stanova, a cena kvadrata bila je između 600 i 800 evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar