Investitorima se ne isplati da grade jeftine stanove

U Srbiji nema dovoljno lokacija...

Građevinski investitori sumnjaju da su u potpunosti ostvarive najave vlasti da će u martu početi izgradnja 10.000 jeftinih stanova maksimalne cene kvadrata od 1.250 evra. Kao glavne probleme navode sporo dobijanje građevinskih dozvola, nedostatak lokacija, ali i nisku cenu kvadrata kojom licitira Vlada, jer se investitorima ne isplati da za taj novac ulaze u gradnju.

Uredba o definisanju detalja masovne stanogradnje trebalo bi da bude donesena u januaru. Za izgradnju stanova, čiji bi kvadrat prema najavama Vlade trebalo da košta oko 1.250 evra, iz državnog budžeta biće izdvojeno dve milijarde dinara, a prvi stanovi će se graditi u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.
Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja, rekao je da će država subvencionisati kamatnu stopu i troškove projektnog finansiranja, a da će ih banke odobravati po ubrzanom postupku i da je na investitoru da izgradi zgradu i da je prodaje po ceni koju je dogovorio sa državom.
Dobrislav Bojović, direktor Građeviskog preduzeća „Napred“ iz Beograda, kaže za „24 sata“ da će biti dovoljno lokacija za gradnju ukoliko se uredbom Vlade omogući dobijanje lokacijskih dozvola u rokovima koji su zakonom predviđeni.
- Cena će zavisiti od lokacije. Moguće je obezbediti cenu od 1.250, ali bolje lokacije koštaju do 1.700 ili 2.000 evra po kvadratu - kaže Bojović.
U Beogradu će se ti stanovi verovatno graditi na zemljištu na kome su smeštene dve kasarne na Voždovcu i Banjici, pošto je Vojska spremna da ga ustupi investitorima.
Goran Dugandžija, predsednik grupacije visokogradnje u Privrednoj komori Srbije, kaže za „24 sata“ da u Srbiji nema dovoljno lokacija, ne samo zbog izmene zakona i pitanja vlasništva zemljišta nego i zbog činjenice da se nije vodilo računa da zemljište bude pokriveno planskom dokumentacijom.
- U Beogradu je bolje stanje, postoje zone koje se mogu privoditi nameni na osnovu postojećih planova, ali te zone neće pokriti plan Vlade o izgradnji 7.000 stanova - kaže Dugandžija i dodaje da gotove stanove ne treba očekivati u ovoj godinu.
Prema njegovim rečima, samo troškovi izgradnje u drugoj zoni su oko 1.200 evra po kvadratu.
- Kad se na to dodaju troškovi finansiranja, obrade kredita, kamate..., cena je veća od 1.320 evra - navodi on i pita da li se uopše isplati investitorima da grade takve stanove.

U februaru ugovori sa bankama
Tokom januara resorno ministarstvo uputiće javni poziv bankarima koje bi trebalo da se odazovu u velikom broju. U februaru sledi potpisivanje ugovora sa bankama koje žele da finansiraju izgradnju jeftinih stanova, a već u martu očekuje se početak gradnje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar