Investitori puni zamerki

Plan izgradnje jeftinih stanova u Beogradu

Vlada Srbije će do kraja januara usvojiti uredbu o podsticaju masovne stambene izgradnje. Država će subvencionisati kamate kredita koji podižu investitori i na taj način sniziti cenu kvadrata u izgradnji. Sa druge strane, investitori ističu da su predložene cene preniske i da je početak izgradnje koji je najavljen u martu pod znakom pitanja.

Za ovaj projekat iz republičkog budžeta je namenjeno dve milijarde dinara, a plan je da se izgradi oko 10.000 stanova u Beogradu. Investitor je dužan da obezbedi lokaciju, projekat, pribavi lokacijsku i građevinsku dozvolu, nakon čega ide u neku od poslovnih banaka i traži kredit. Ukoliko banka proceni da je investitor finansijski sposoban i da ima dobru povezanost sa građevinskim firmama i uspešno poslovanje, odobrava kredit za izgradnju i uređenje građevinskog zemljišta i određuje minimalnu cenu kvadrata. Država će plaćati veći deo kamate tog kredita, a maksimalna cena kvadrata i rok za izgradnju biće određeni uredbom, čije se donošenje očekuje do kraja januara. Pre šest meseci Milutin Mrkonjić je najavio gradnju 20 hiljada stanova po ceni od oko 750 evra, ali se od tog projekta odustalo.
Kako najavljuju nadležni, tokom januara Ministarstvo prostornog planiranja će uputiti javni poziv poslovnim bankama. U februaru sledi potpisivanje ugovora sa bankama koje žele da finansiraju izgradnju jeftinih stanova, a već u martu očekuje se početak gradnje.
- Banke koje su zainteresovane za učešće u ovom projektu potpisaće ugovor sa Ministarstvom za prostorno planiranje. Sve veće poslovne banke su zainteresovane i učestvuju u izradi uredbe. Sa druge strane, odredićemo maksimalne cene stanova i rokove izgradnje, kako kupci ne bi bili oštećeni. Očekujemo da će ozbiljni investitori biti zainteresovani i da ćemo 1. marta početi izgradnju - priča Nemanja Komazec, državni sekretar u Ministarstvu planiranja i zaštitne životne sredine i predsednik grupe za neprofitne stanove.
Međutim, investitori najviše zamerki imaju na cenu i uslove izgradnje. Smatraju da nije dobro da druga gradska zona bude uključena u ovaj projekat, jer se nikom neće isplatiti da na ekskluzivnoj lokaciji gradi jeftine stanove. Takođe, investitori ističu da će se dugotrajan zastoj dobijanja građevinskih dozvola odraziti i da će biti veoma teško da izgradnja krene u martu.
- Kupovina zemljišta mora da bude subvencionisana od strane države i jedino tako može da se postigne ova predložena cena. Takođe, na cenu bi uticalo ako bi država pripremila zemljište za gradnju, odnosno definisala sve urbanističke i vlasničke uslove. Ima još puno stvari koje je potrebno definisati da bi se krenulo u jedan ovakav projekat - priča Dobroslav Bojović, direktor građevinskog preduzeća „Napred”.
Kako investitori i izvođači radova objašnjavaju, trenutna cena izgradnje kvadrata iznosi oko 1.200 evra, ukoliko bi sve dozvole bile dobijene na vreme i ako bi se izgradnja odvijala bez problema. Predložena cena od 1.250 do 1.400 evra je zbog toga potpuno neizvodljiva i malo koji investitor bi se trenutno usudio na ovakav poduhvat.
- Treba napomenuti da predložene cene nisu konačne i da će se o ceni kvadrata naknadno dogovarati sa investitorima. Smatramo da je u ovo vreme velikog građevinskog zastoja veoma bitno da država subvencioniše određene troškove i da investitor dobije novac odjednom. Mnogi investitori ističu da trenutno nemaju sredstava i da bi im krediti i te kako dobro došli - dodaje Nemanja Komazec.
- Ukoliko bi kupovina zemljišta bila subvencionisana i ako bi država dve godine finansirala kamatu, postigli bi cenu od 1.000 evra po kvadratu, što bi bilo prihvatljivo za sve - zaključuje Bojović.

Pogodnosti za investitore
- novac za ulaganje dobijaju odmah
- dobijaju novac za uređenje građevinskog zemljišta i ukoliko plate odjednom ostvaruju popust od 50 odsto
- država subvencioniše veći deo kamate kredita
- država snosi troškove projektnog finansiranja
- u okviru ovog projekta, banke odobravaju kredite po ubrzanom postupku
Predložene cene po kvadratu
II zona od 1.250 do 1.400 evra: Od Pančevačkog mosta, preko gradskog dela Palilule do Crvenog krsta, obuhvata delove Voždovca bliže centru, delovi Zvezdare, Karaburme, Mirijeva do Ade Huje, Pančevački i Zrenjaninski put, Banovo brdo, centralni delovi Novog Beograda i Zemuna

III zona 1.050 evra: Mirijevo II, gornji deo Zvezdare, Voždovca, Konjarnik, deo Rakovice bliže centru, naselja sa leve obale Dunava bliža Zrenjaninskom i Pančevačkom putu, delovi Novog Beograda i Zemuna oko autoputa, obilaznica, Bežanija, centralni delovi Zemun polja i Surčina

IV zona 800 evra:Banjica, Rakovica, deo oko Sebeškog kanala, Kotež, Borča, deo Čukarice oko kružnog puta, centar Obrenovca, Lazarevca, Mladenovca,

V zona 700 evra: Višnjica, Slanci, Jajinci, Kumodraž, Beli potok, Stara Rakovica, Kneževac, Resnik, Ostružnica, Dobanovci, Kaluđerica, Barič, Mala Moštanica

Zamerke investitora:
- niska cena kvadrata koju uredbom određuje Vlada
- sporo dobijanje građevinskih dozvola nnedostatak lokacija
- visoka cena građevinskog zemljišta
- nedostatak urbanističke i planske dokumentacije

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar