Investitori ne poštuju projektne dokumente

Od 25 velikih gradilišta u Somboru koje je pregledala stručna komisija u skoro 99 odsto slučajeva ne poštuje se projektno-tehničku dokumentacija. Somboru treba svaka investicija, ali Gradska vlast neće dozvoliti da svako radi šta hoće poručio je somborski gradonačelnik Dušan Jović.

Poslednjih nekoliko godina dosta investitora bavi se u Somboru stanogradnjom. Praksa je da se ruše po dve tri kuće i da se na tim placevima grade stambene zgrade. Iako građanima bode oči kada se u nizu prizemnih porodičnih kuća nađe grdosija od nekoliko spratova, takva gradnja višespratnica u najvećem delu grada dozvoljena je generalnim urbanističkim planom. Međutim investitori često grade mimo projekto-tehničke dokumentacije, što je pregledom 25 najvećih gradilišta utvrdila i posebna komisija, kako piše Blic.
- Komisija je pregledala gradilišta za koje je prijava radova izdata u 2007. i 2008. godini, ali i objekte koji su useljeni bez upotrebne dozvole. Poredili smo projektnu dokumentaciju i stvarno stanje na gradilištima. Upoređivali smo broj izgrađenih stanova, broj parking mesta, koeficijent zauzetosti parcele, uslove za priključenje na komunalnu infrastrukturu. Najviše odstupanja je u izgradnji većeg broja stanova nego po projektu i manjak parking mesta - rekla je načelnica Odeljenja za komunalne poslove Paula Vukašinović.
Dokumentaciju komisije "Blic" nije mogao da dobije na uvid jer, kako nam je rečeno u Gradskoj upravi, podaci koji su izneti na konferenciji za novinare predstavljaju presek do sada urađenog posla. Kada komisija u putpunosti završi posao izveštaj će razmatrati Gradsko veće i tada će on biti dostupan javnosti. Gradska vlast tada će definisati i na koji način će biti biti sankcionisani investitori kod kojih su utvrđena odstupanja od projektno-tehničke dokumentacije.
Nije redak slučaj u Somboru videti ispred novoizgrađene višespratnice automobile parkirane na zelenoj površini, jer investitor jednostavno nije izgradio dovoljno parking mesta ili parking uopšte ne postoji.
Neki investitori nezadovoljni što im nisu izdate dozvole za gradnju prozivaju lokalnu vast, ali im je gradonačelnik Dušan Jović poručio da prijave sva saznanja o eventualnim propustima gradskih službi.
U Somboru višespratnice trenutno gradi desetak investitora. Osim iz Sombora stanogradnjom se bave i investitori iz Novog Sada i Beograda.

Jović: Dozvola za sve koji imaju uredne papire
- Ako je neko iz javnih preduzeća ili Gradske uprave napravio propust ili obećao nešto što nije u skladu sa zakonom, pa se sada na to neki investitori pozivaju neka se obrate gradonačelniku ili Odeljenju za komunalne poslove. Nije tačno da neko ne može da dobije građevinsku dozvolu ukoliko su mu svi papiri uredni - kazao je Jović.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar