Ilić: Od marta legalizacija objekata za 100 evra

Predlog zakona o legalizaciji vlada će možda razmatrati već iduće nedelje, najavio je ministar građevine Velimir Ilić. Plaćaće se samo troškovi upisa - 100 evra po objektu

Predlog zakona koji će omogućiti upis nelegalnih objekata u katastar vlada će možda razmatrati već iduće nedelje, najavio je u nedelju ministar građevine Velimir Ilić navodeći da bi zakon mogao da bude usvojen do marta i da će legalizacija biti besplatna, s tim što će se plaćati 100 evra po objektu samo za troškove upisa.

"Taj zakon će po nalogu mnogih evropskih i svetskih institucija upisati sve objekte koji su bespravno sagrađeni u katastar nepokretnosti. To je naša obaveza i takvih objekata u Srbiji ima oko 1,3 miliona", rekao je Ilić Tanjugu.

Predlog tog zakona bi Vlada Srbije trebalo da usvoji najkasnije za petnaestak dana, zatim će po ubrzanoj proceduri biti usvojen u skupštini i odmah će stupiti na snagu, rekao je ministar.

Novi sistemski Zakon o planiranju i izgradnji trebalo bi, prema njegovim rečima, da bude završen za šest meseci, pažljivo se priprema i neće se baviti legalizacijom objekata.

Legalizacija javnih i velikih industrijskih objekata biće tretirana posebnim zakonom o legalizaciji, dodao je Ilić i najavio da će, takođe, biti donet poseban zakon o Inženjerskoj komori Srbije.

Poseban Zakon o planiranju i izgradnji baviće se samo ubrzanjem izdavanja dozvola i podsticajem gradnje, rekao je Ilić naglasivsi da će to biti moderan zakon prilagođen svim evropskim i svetskim standardima.

On je istakao da država sa toliko nelegalnih objekata ne može da funkcioniše i da Srbija jednom mora da podvuče crtu, upiše objekte i kaže - od sada više nema divlje gradnje.

Za neke privatne nelegalno sagrađene objekte je sporno vlasništvo, koje će se utvrđivati sudskim sporovima, ali sa određenim rokom, kako bi i ti objekti mogli da se upišu.

Ilić je naveo da je od ukupnog broja nelegalnih objekata oko 90 odsto sa nespornim vlasništvom.

Što se tiče objekata od javnog značaja, gde su javna okupljanja, moraju proći strožu proceduru i imati dokaze da su bezbedni za građane, pa bez odgovarajućih potvrda neće moći da se upišu, kažu u ministarstvu.

Građevinska dozvola će po novom Zakonu o planiranju i izgradnji biti u startu besplatna i niko neće imati razloga da nelegalno gradi tamo gde je dozvoljena gradnja, istakao je ministar građevine.

On je kazao da će se do upotrebne dozvole troškovi izmirivati sukcesivno po izvedenom stanju, a ne na početku kao sada.

Na jednom šalteru će se, kako je rekao, dobijati građevinske dozvole, s tim što će opštine i gradovi morati da urade planske akte i odrede zone za individualnu gradnju, ali i industrijsku gradnju za koju će predviđeni objekti grupno dobijati dozvolu.

"Obaveze će se plaćati opštinama i gradovima samo za ono što je izvedeno i ako nisu uložili u kanalizaciju nećete im plaćati za kanalizaciju. Ako nešto sami uradite na uređenju terenu, gde je dozvoljeno, takođe se za to neće plaćati lokalnim samoupravama, što je do sada bio reket - da im platite bez obzira da li su nešto uradili kako biste dobili dozvolu", rekao je Ilić.

Lokalne samouopave, ipak, ne treba da strahuju, jer će imati desetostruko veći prihod od poreza na imovinu građana, pošto će svi plaćati po malo, zaključio je ministar građevine i urbanizma.

SATELIT

U Evropi je, s druge strane, počeo da se koristi jedinstven katastarski satelit putem kojeg se dobijaju podaci za svaku zemlju i Srbija treba da se priključi tom evropskom projektu, ali prethodno moramo da upišemo sve objekte, napomenuo je Ilić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

4 komentara na “Ilić: Od marta legalizacija objekata za 100 evra”

  1. Mile says:

    A mi koji smo na vreme placali, nismo gradili bez dozvole i bili legalni ceo zivot smo budale… kao i za sve.. otpisuju se kazne, racuni, kamate… lepa poruka! ne placajte nista i tako na kraju necete ni morati da platite…

  2. Ištvan says:

    A šta je sa onima koji su se prijavili na prvi poziv na legalizaciju objekata?
    Na primer ja koji otplaćujem već 3.godine kredit,imam još 2 godine da plaćam (ukupno 190.000dinara). Znači koji su se prijavili na prvi poziv,svi su kažnjeni! Izgleda to je naša demokratija. Pošten svet udri po leđima a ostali uživajte!

  3. duca says:

    oni koji su imali, platili su, a oni koji nisu
    imali, sada ce verovatno morati da plate vama koji i dalje imate. Sram vas bilo…

  4. dragan says:

    sta je sa onima koji su predali po dva puta?u kaludjerici,bivsi vlasnik predao,pa ja 2006 ili 2007 kad je bilo,placena taksa,dal treba opet sve da se podnosi ili samo dopuna,ako je sta potrebno?

Ostavi komentar