I stambeni krediti u dinarima

Banke će krajem ove godine, ili najkasnije početkom sledeće početi da odobravaju stambene kredite i u dinarima.

Bankama koje posluju u Srbiji pružena je mogućnost da se u inostranstvu zaduže pod povoljnim uslovima na duži rok, tako da bi mogle da finansiraju, osim gotovinskih i potrošačkih zajmova, i dugoročne, hipotekarne zajmove pod povoljnim uslovima.

Zasada bankari razmatraju program za ove zajmove, a na njega će najviše uticati kretanje inflacije i deviznog kursa. Kamatna stopa bi bila oko deset odsto, prema sadašnjoj referentnoj kamati NBS od koje zavisi formiranje cene dinarskih pozajmica.Ona u narednom periodu može da se smanjuje, ali i da se povećava.

Bankari očekuju da država u prvo vreme subvencioniše deo kamate,a rok otplate bi bio od 10 do 15 godina.

"To nije loša ideja, ali se banke moraju zaštiti od rizika", smatra Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Za dan 5000 zahteva

Dugalić kaže da je veoma bitno u kojim okvirima će se kretati inflacija, kao i dokle će dogurati kurs. Bankari će sigurno biti oprezni, da ne bi prošli kao u vreme hiperinflacije, kada su se stambeni krediti otplaćivali za 200 maraka. Naravno, takav scenario je teško moguć, ali će se u narednom periodu sve opcije razmatrati.

Prema njegovim rečima Narodna banka Srbije i Vlada pripremaju mere za podsticanje poslova u dinarima, i sve manjeg učešća evra u plaćanjima, kreditima, jer se do sada gotovo sve, osim hrane obračunavalo u stranoj valuti.

"Za građane je dobro da svoje obaveze prema bankama regulišu u domaćoj valuti, jer i platu primaju u dinarima, i tako izbegnu kursni rizik", ističe Dugalić. -

On objašnjava da ovim građani teško mogu da zapadnu u docnju, osim ako ne ostanu bez posla ili im se drastično smanji plata. Do sada je građanima koji koriste stambene kredite, najviše problema napravio skok evra. Ipak, da bi banke odobrile što više zajmova u dinarima, potrebno je da se znatno uveća dinarska štednja.

Banke u Srbiji zasada odobravaju dinarske kratkoročne kredite, a najduži rok otplate je sedam godina, što je u stvari neka vrsta testa za dugoročnije zajmove.

Najtraženiji subvencionisani stambeni krediti
Banke u Srbiji odobravaju komercijalne kredite u evrima sa kamatom od 4,95 do 11,40 odsto na godišnjem nivou, sa rokom otplate do 30 godina. Kamatna stopa je kod svih osim kod Sosijete ženeral banke promenljiva. I dalje su najtraženiji subvencionisani stambeni zajmovi, jer su najpovoljniji zbog učešća države.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar