I najjeftiniji stanovi za 1.000 evra po kvadratu

Prodaja stanova u Novom Sadu se prepolovila, agenti za nekretnina ostaju bez posla, a brojne agencije su bile primorane da stave ključ u bravu. Nekretnine kupuju sada samo malobrojni srećnici, dok je većina Novosađana zbog povećanja kamata i finansijske neizvesnosti, odustala od uzimanja stambenih kredita. Međutim, i pored krize, stanovi se i dalje ne mogu kupiti za manje od 1.000 evra po kvadratu.

Agenti nekretnina i investitori ne kriju da se prodaja bukvalno prepolovila, a u bankama priznaju da se Novosađani sve ređe odlučuju za stambene kredite. Ipak, i pored opšteg zastoja, na kojima pre svega gube prvi u lancu prodaje, cena kvadrata se nevoljno snižava. Samim pogledom na sajt neke od agencija za nekretnine stiče se utisak da Novi Sad nije ni čuo za svetsku ekonomsku krizu. Stanovi na Grbavici i dalje se prodaju od 1.500 do 2.000 evra po kvadratu, bez obzira što je ta cena i pre krize bila nerealna. Stanovi u naselju Stara Detelinara, izgrađeni pre pet decenija, i dalje se nude za 1.000 evra po kvadratu, dok je kvadrat na Limanima skuplji od 300 do 600 evra. Ovakve cene, napominju u agencijama, više nema ko da plaća.
- Kupci više ne žele da preplaćuju kvadrat, veštački precenjen prethodnih godina. Oni su spremni da plate od 850 do 1.000 evra po kvadratu, i takve prodaje se i realizuju - kaže Dragan Rabatić iz „Solis nekretnina”. Mada ističe da je kupaca malo, on napominje da je kriza zapravo pomogla da se cene stanova u gradu dovedu na realniju osnovu. Ipak, investitori i dalje teško odustaju od navike da po kvadratu stana zarade i do 50 odsto uloženog novca.
- Trenutno vlada „tihi rat” između prodavaca i kupaca. Kupci plaćaju realnu cenu, dok prodavci i dalje pokušavaju da ih održe na nivou od pre krize. Međutim, te cene su u poslednje vreme više deklerativne prirode - dodaje Rabatić, napominjući da pojedini investitori „krišom” spuštaju cene kvadrata na realnu sumu, ali da to izbegavaju javno da kažu. Ipak, pojedini agenti smatraju da kriza ipak neće znatno uticati na cenu kvadrata, jer bi to značilo da investitori treba da se odreknu dobrog dela zarade.
- Iako je tržište nekretnina pogođeno krizom, male su šanse da kvadrat drastično pojeftini. Ako ih ne obavezuju dugovanja, investore i prodavce niko ne prisiljava da odmah prodaju stanove. Oni kojima je hitno će sigurno morati da se prilagode novoj situaciji na tržištu, ali verujem da će većima pokušati da prolongira prodaju što je duže moguće - kaže Svetlana Tanasić, agent prodaje.

Navikli da dobro zarade
- Investitori su navikli da po jednom stanu zarade i do 10.000 evra, kako su radili u protekle dve, tri godine. Ako se to pomnoži sa brojem izgrađenih stanova, dolazi se do zarade koja nije realna ni za investicije u Las Vegasu. Zato me i ne čudi što po svaku cenu pokušavaju da zadrže ove napumpane cene - ocenjuje ekonomista Dragan Vulić.

Rusi kupci u „Park sitiju”
Pojedini investitori, poput holandskog „Vondal kapitala” ipak se ne mogu požaliti na lošu prodaju, bez obzira na krizu. Luksuzni stanovi u budućem „Park sitiju” su većinom prodati po cenama koje su dosezale i 2.000 evra po kvadratu. Među vlasnicima ovih luksuznih stanova je, navodno, i par Rusa koji nameravaju da se zbog preuzimanja NIS - a dosele u Novi Sad.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

2 komentara na “I najjeftiniji stanovi za 1.000 evra po kvadratu”

  1. sweety says:

    Ma kako da ne …u Kragujevcu nema ispod 1000e stan kakva zaludjica da su 700 evra i u trecoj zoni su 1000..nadjite mi za 700 da ga pojedem ciglu po ciglu..

  2. ljiljana says:

    zelim staru jeftinu kucu okolina bg moze mirijevo borca etc
    pozdrav liliana

Ostavi komentar