I jeftino mnogima skupo

Cene stanova u Baru od Nove godine pale su za oko 30 odsto što znači da zainteresovani u novogradnji mogu da kupe kvadrat za 1.500 do 1.600 evra. Za nekoliko poslednjih meseci kvadrat stana pojeftinio je u proseku za više od 700 evra.
Trend snižavanja cena nekretnina nastavlja barsko preduzeće “Keka“ koje na Bulevaru, kod OŠ “Blažo J. Orlandić“, započinje višespratnicu u kojoj tokom izgradnje kvadrat stana prodaju za 1.350 evra. Investitor navodi da će zgrada biti završena sledeće godine, te da ima ekonomsku isplativost da prodaje stanove po ovoj ceni.
Međutim, iako je evidentan pad cena na tržištu nekretnina, za sada je ponuda veća od potražnje, a za većinu domaćeg stanovništva cene nekretnina su još visoke, pa je kupovina stana - “misaona imenica“. S druge strane, i investitori se sučavaju sa teškoćama otplate kredita.
- Mišljenja sam da su sadašnje cene realne za Bar. Ako eventualno usledi novo snižavanje cena nekretnina, to će biti zbog smanjenja potražnje, ali i zbog toga što su građevinske firme opterećene dinamikom isplata rata prema bankama. Obaveze investitora prema bankama su velike i svi koji su poslednjih nekoliko godina uzeli kredite za gradnju, zbog slabije prodaje stanova imaju probleme da vraćaju novac bankama - kaže Nikola Vujačić, izvršni direktor “Longrun invest“ d.o.o. Bar.
Odbor za građevinarstvo u Privrednoj komori Crne Gore nedavno je inicirao predlog da bankarski sektor izađe u susret građevinskim investitorima tako što bi banke uradile reprograme kredita, kako bi se dala šansa investitorima da izađu iz krize. Prema rečima Vujačića, ekonomska kriza se negativno odrazila na ovu privrednu granu u čitavom regionu.
- Sami kupci su podigli cene nekretnina. Potražnja je bila velika i prilagodili smo se tržištu. Sada se stanje promenilo, vrednost nekretnina je pala, dok su cene građevinskog materijala i komunalija ostale iste - ističe Vujačić.
Dok u susednim državama od početka oktobra počinje realizacija kvalitetnih subvencionisanih stambenih programa, crnogorski građani nisu ni na “listama čekanja“, jer većina banaka uopšte ni ne odobrava stambene kredite.
Istina, izuzetak je Prva banka Crne Gore, koja je odobrila kredite za stotinu prosvetnih i zdravstvenih radnika Bara koji će kupiti stanove u zgradi kod OŠ “Jugoslavija“, na osnovu ugovora koji su potpisali Prva banka, resorna ministarstva, Direkcija javnih radova, Opština Bar i Zavod za izgradnju Bara.
- Vrednost stambenih kredita je oko 4,3 miliona evra. Kamata je 6,4 odsto. Grejs period je do maja 2010. godine, kada bi zgrada trebalo da bude završena. Rok otplate kredita je 20 godina. Za sada je 60 korisnika potpisalo ugovore. Inače, nemamo vremenska ograničenja za potpisivanje ugovora sa onima koji su zainteresovani da uzmu ovakav stambeni kredit - kazala je direktorka poslovnice Prve banke u Baru Biljana Aničić.

RATA KAO PLATA
ZA stan od 87 kvadrata, mesečna rata za stambeni kredit koji su pod posebnim uslovima od Prve banke dobili prosvetni i zdravstveni radnici je 505 evra, saznajemo od lekara koji je potpisao ugovor.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar