Hrvatska:Pad prometa nekretnina 80%

Na hrvatskom tržištu nekretnina u januaru je zabeležen pad prometa od 70 do 80 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec.

Opstanak brojnih agencija koje se bave kupoprodajom nepokretnosti je pod znakom pitanja, pišu mediji u Hrvatskoj i dodaju da je više od 20 odsto građevinskih preduzeća u blokadi, a u poteškoćama su i turističke kompanije.

Dubravko Ranilović, predsednik Udruženja poslovanja nekretninama u Privrednoj komori Hrvatske (HGK), kaže da su razlozi za pad prometa otežano finansiranje i recesijska psihoza, a problemi će tek uslediti ukoliko banke zaustave kreditiranje građana i razvoj projekata.

Podaci za početak godine sa tržišta nekretnina su katastrofalni, recesija bi nas mogla pomesti, a ko preživi sigurno će još dugo raditi, rekao je Ranilović. On kaže da su cene nekretnina pale, ali da to nema značajniji uticaj na volumen tržišta.

Ranilović je ocenio da se već osećaju negativne posledice rasta kamata, strožijih uslova kreditiranja i pada nacionalne valute - kune.

Po njegovom mišljenju hrvatsko tržište nekretnina trpi jer banke koje su u stranom vlasništvu primenjuju kriterijume davanja kredita kao na domicilnim tržištima, na kojima je kriza izraženija.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar