HR: Promet nekretnina opao 29 odsto

Zargreb

Zargreb

U poslednjih šest meseci 65 odsto hrvatskih agencija za nekretnine zabeležilo je pad cena, od čega najmanje u Istri, a najviše u Zagrebu.

Istraživanje oglašivača Direktnekretnine i hrvatskog portala Ril estejt (Real Estate Croatia) je obuhvatilo 129 agencija, a od toga je najveći broj s područja Dalmacije i dubrovačkog primorja (27,91 odsto). Slede oni iz Istre (26,36 odsto) i Zagreba (18,60 odsto), kao i sa područja Kvarnera (13,95 odsto).

Istraživanje se odnosilo na kretanje cena u razdoblju od 1. septembra prošle godine do danas, koje je označeno kao jedno od najdramatičnijih razdoblja na tom tržištu i to nekoliko godina unazad.

Nijedna agencija u tom periodu nije registrovala prosečan rast cena, 38,76 odsto beleži stagnaciju, dok je 61,24 odsto agencija ubeležilo pad cena. Cene na nivou države su, istovremeno, oslabile oko 6,5 odsto.

Korekciji na nivou Hrvatske najmanje je doprinela Istra (sa oko 2 odsto), a najviše Zagreb (sa prosečnim padom nešto manjim od 11 odsto).

Odgovori na pitanje o očekivanjima u narednih šest meseci, ukazuju da bi cene još neko vreme mogle da padaju, manjim intenzitetom.

U tom periodu 42,64 odsto anketiranih predviđa dalji pad cena, 6,98 odsto ispitanih predviđa rast cena, dok najviše anketiranih, 50,39 odsto, predviđa da će cene stagnirati.

Anketno pitanje o ukupno realizovanom prometu od 1. septembra do sada pokazuje da većini agencija zaista treba hitno oživljavanje tržišta.

Prosečan pad prometa agencija je od 28,75 odsto do čak 80 odsto. Samo 6,98 odsto beleži rast ukupnog prometa u poslednjih pet meseci. Njih 24,80 odsto registrovalo je stagnaciju, a najviše anketiranih, 68,22 odsto, ubeležilo je o padu prometa.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar