Hipoteka na vreme upisana u katastar

Inspektori Republičkog geodetskog zavoda u katastru voždovac utvrdili su u ponedeljak da je parceli u Ulici vojvode Stepe 105, 2012. godine upisana zabeležba da je podnet zahtev za upis hipoteke na objekat u izgradnji, tvrde u ovoj instituciji. Sa druge strane, kupci stanova koji zbog duga investitora prema Prokredit banci mogu ostati bez svojih nekretnina, kažu da još utvrđuju sve činjenice i da veruju da je ipak, bilo, propusta katastarske službe.

Zbog tvrdnji vlasnika stanova da su izmanipulisani prilikom kupovine kvadrata, u Republičkom geodetskom zavodu je pokrenuta unutrašnja istraga kako bi se utvrdilo da li je neko namerno i u dosluhu sa investitorom Stevanom Buđićem, vlasnikom firmi "S.A.B. estetik" i "S.A.B. travel" "propustio" da u katastarske knjige zavede bankarsku hipoteku.

- Uvidom u bazu podataka Katastra i arhivu baze inspektori su utvrdili da je u teretnom listu za parcelu u Ulici vojvode Stepe 105, 31. avgusta 2012. godine, upisana zabeležba o podnetom zahtevu za upis hipoteke - kažu za u Republičkom geodetskog zavodu. - Dakle, svi kupci koji su želeli da provere da li postoji bankarski teret nad nekretninom koju kupuju, mogli su to da urade i dobili bi ovakvu informaciju.

Jedna od vlasnica stanova Marija Petrović, pak, kaže da su izjave predstavnika republičkog geodetskog zavoda nedorečene i protivrečne.

- Prvo smo dobili informaciju da je investitor podnosio neke zahteve za upis hipoteke koji nisu bili potpuni, pa zato i nisu mogli da budu zabeleženi, a sada da je teret uredno upisan u katastarsku službu i to na vreme - objašnjava nam vlasnica stana. - Rečeno nam je i da ćemo do kraja nedelje dobiti izveštaj Republičkog geodetskog zavoda o tome šta se, zaista, događalo. Mi sada sakupljamo celopunu dokumentaciju svih vlasnika, kako bi detaljno i precizno, u saradnji sa advokatima, analizirali kompletnu situaciju i videli šta su nam sledeći koraci.

Ona i ostali kupci su zasad sigurni da ih je investitor prevario, tako što im prilikom prodaje nije rekao da zbog njegovog duga mogu ostati bez uredno plaćenih stanova. Sada, kako kažu, pokušavaju da istraže da li je u toj manipulaciji učestvovao još neko, odnosno da li je prevara urađena u dosluhu da zaposlenima u katastarkoj službi Opštine Voždovac.

ZGRADA NIJE ZAVRŠENA

Vlasnici spornih stanova u Ulici vojvode Stepe 105 tvrde i da investitor nije ispoštovao ni ostale obaveze iz kupoprodajnog ugovora.

- Nisu završene garaže, parking-mesta, ulaz u objekat nije sagrađen kako treba - kažu kupci nekretnina. - Pošto smo se u stanove uselili, sada se sami organizujemo kako bismo sve te stvari koje je prodavac trebalo da uradi, obezbedili.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar