Hipermarketi osvajaju Čukaricu

„Veropulos“ planira da izgradi tržni centar u Žarkovu, a „Delta“ namerava da do kraja 2010. godine otvori objekat sličan „Tempu“ na Ibarskoj magistrali ili u Radničkoj ulici

Trgovinske kompanije konačno su odlučile da pređu na čukaričku stranu Save i upuste se u izgradnju trgovinskih centara i hipermarketa na ovoj prilično loše snabdevenoj opštini.

Prvi će nogu povući grčki „Veropulos“ koji planira da podigne objekat u Žarkovu, na placu koji je kupljen još pre nekoliko godina, ali je ova višemilionska investicija odlagana zbog peripetija oko izgradnje supermarketa na Voždovcu. Zemljište na uglu ulica Trgovačke i Ace Joksimovića već je ograđeno, ali je datum otvaranja gradilišta i dalje nepoznat.

­ Počećemo čim pribavimo dozvole i prateću dokumentaciju. Od tog trenutka rok za okončanje radova trebalo bi da bude druga polovina 2010. godine. U planu je izgradnja mini tržnog centra od oko šest hiljada kvadrata sa supermarketom i propratnim sadržajem­ najavio je za „Politiku“ Vasilis Kakagiotis, direktor „Veropulosa“.

Grčki trgovac je zadovoljan poslovanjem u Srbiji, ali su razvoj kočila „izvesna birokratska usporavanja u vezi sa izgradnjom supermarketa na Voždovcu“.

­ Da toga nije bilo, svoje poslovanje u Srbiji ocenili bismo čistom desetkom, ali za sada je osmica, sa trendom rasta. Ako sve bude u redu, nameravamo da i u narednom periodu investiramo u vašoj zemlji i otvaramo nove objekte i to ne samo u Beogradu­ rekao je Kakagiotis.

U „Delti“, takođe, najavljuju investicije na Čukarici, ali i podjednako loše pokrivenom Voždovcu. Prema rečima Dragana Filipovića, direktora „Delta maksi“ grupe, dve lokacije su već kupljene, a izrada projekata za izgradnju objekata (koncepta veličine „Tempa“) je pri kraju. Jedan plac nalazi se na potesu Ibarske magistrale, posle naselja Bele vode, a drugi u blizini Plavog mosta.

­ Stiče se utisak da je trgovcima bio interesantan samo Novi Beograd, ali nije baš tako. U ovoj opštini samo je bilo lakše pronaći dovoljno veliko zemljište. Uz Ibarsku magistralu, recimo, placevi su izuzetno usitnjeni pa vam treba da okupite desetine vlasnika da bi ste formirali građevinsku parcelu ­ ističe Filipović dodajući da „Delta“ još nije konačno odlučila da li će prvi čukarički hipermarket biti na Čukaričkoj padini ili uz Ibarsku magistralu.

Da li će ova dva trgovca pokrenuti i ostale, još nije poznato, budući da „Merkator“, „Idea“ i „Rodić“ do sada nisu pokazivali zainteresovanost za ovaj deo prestonice. Pravac Ibarske magistrale obiluje neizgrađenim prostranstvima , ali su ih kompanije do sada zaobilazile. Tako je oko 100 hiljada domaćinstava, koliko ih prema popisu živi samo na opštinama Čukarica i Rakovica, uskraćeno za jeftinije nabavke. Na ovim opštinama, posebno u naseljima na obodu grada, cveta usitnjena trgovina, a stanovništvo se uglavnom snabdeva u lokalnim radnjama koje su skuplje u proseku za trećinu u odnosu na hipermarkete.

Ove anomalije na tržištu pokazuju i analize stručnjaka sabrane u dokumentu „Strategija razvoja Beograda do 2015. godine“. Veći deo predgrađa odsečen je od centralnog jezgra prestonice, baš kao i ostatak Srbije od Beograda. U prestonici na oko 128.000 ljudi dolazi jedan hipermarket, a mnoge opštine poput Barajeva, Čukarice, Grocke, Lazarevca, Mladenovca ­ nemaju velike i dobro snabdevene objekte sa niskim cenama.

Prema prognozama, hipermarketi će u narednim godinama značajno povećati učešće u prehrambenoj maloprodaji Beograda, sa sadašnjih oko 14 odsto na 25 procenata.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar