Gradu preostalo samo 16 velikih parcela

Novi Sad skoro da je ostao bez gradskog građevinskog zemljišta, pa se preostale parcele daju u zakup samo kada se proceni da se može postići dobra cena. Prema podacima urbanista, ostalo je tek 16 lokacija koje se sada mogu ponuditi velikim investitorima, pri čemu su mnoge od njih podeljene na više manjih parcela.

Gradonačelnik Igor Pavličić više puta je potvrdio da Novom Sadu nedostaje slobodnog građevinskog zemljišta i istakao da je najveći problem što grad nema velike površine koje su potrebne za razvoj industrijskih postrojenja, kako piše Blic. Njegova očekivanja su bila da će grad to delimično uspeti da prevaziđe preuzimanjem parcela Vojske Srbije i Železnice (Ranžirna stanica sa okolinom). Ipak, ni te parcele neće biti dovoljne pošto se uglavnom nalaze u stambenim delovima grada, pa i nisu pogodne za industriju. Ipak, gradski čelnici najavili su da će uskoro menjati Generalni urbanistički plan kako bi promenili namenu nekih prostora, a, između ostalog, razmišljaju o tome da deo poljoprivrednog zemljišta pretvore u građevinsko.
U dokumentima pripremljenim za izradu Privredne strategije grada navodi se da postoji 16 lokacija, od kojih su dve već prodate, a reč je o parcelama koje imaju u proseku 3.000 kvadrata. Da drugih lokacija nema moguće je videti i na sajtu Zavoda za izgradnju grada, gde je, u zvaničnom katalogu, navedeno samo 11 lokacija. Među ovim parcelama, investitorima se nude prostori za skladišta, hale, ali i tržne centre, kancelarijski prostor i benzinske pumpe.
Kako navode u ZIG-u, slobodne parcele za privredu i za stanogradnju daju se na licitacije u skladu sa Dinamičkim planom i odlukom Upravnog odbora, a plan se pravi za svaku godinu i zavisiti od uslova na tržištu.
- Stručne službe Zavoda pažljivo prate zbivanja na tržištu, zahteve i interesovanja potencijalnih investitora i predlažu kada koju parcelu ponuditi. Iako je Dinamički plan pripremljen za celu godinu, povremeno je potrebno ažurirati ga, u skladu sa potrebama investitora,. Tako je jedna od lokacija koja se ubrzano priprema za oglašavanje ona pored zgrade "Dnevnika", jer se na poslednjoj licitaciji potvrdilo da su investitori vrlo zainteresovani za lokacije na Bulevaru oslobođenja - kažu u ZIG-u.
Ove godine je na licitaciji bila samo parcela na Bulevaru oslobođenja 29, namenjena prvenstveno za kancelarijski prostor i data je u zakup za 115 miliona dinara, kao i dve manje parcele u Rumenci, plaćene oko šest miliona dinara, namenjene za malu privredu.
Trenutno je raspisan oglas za davanje u zakup parcele od 3.757 kvadrata u Ulici Miroslava Prodanovića Micka u Radnoj zoni "Sever" i početna cena je malo viša od 12 miliona dinara, a namenjena je za proizvodno postrojenje. Prema Dinamičkom planu narednih meseci će biti oglašene parcele u Radnoj zoni "Sever I" i to u Ulici Mileve Simić i na Klisanskom putu. Zatim na red dolaze parcele u Radnoj zoni "Sever II" čija namena su privredne delatnosti, a nalaze se između NIT-a i NIVE i iznad Puta novosadskog partizanskog odreda. Međutim, ovde nema parcela koje su velike površine.
- Parcelama većim od 10.000 kvadrata raspolažemo na lokaciji iznad Puta novosadskog partizanskog odreda, jer se parcele u skladu sa zahtevima investitora, mogu spojiti u jednu - kažu u ZIG-u.
Parcele za industriju i zanatstvo
1. Između NIT-a i NIVE, tri parcele od 6.000 kvadrata;
2. Ulica Miroslava Prodanovića Micka i Klisanski put, tri parcele od oko 3.500 kvadrata;
3. Severno od Primorske ulice, dve parcele od skoro 3.000 kvadrata;
4. Ulica Mileve Simić, 4.100 kvadrat;
5. Put partizanskog odreda, 11 parcela od oko 3.000 kvadrata;
6. Radna zona "Sever II", četiri parcele od preko 6.000 kvadrata;
7. Rumenački put, šest parcela od 4.000 kvadrata;
8. U Rumenci u Ulici oslobođenja (odvojene lokacije), šest parcela od 1.000 do 3.000 kvadrata;
*većina manjih parcela na jednoj lokaciji se može spojiti u jednu veću

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar