Gradnja stanova za izbegle počinje u aprilu na Zvezdari

Fondacija "Ana i Vlade Divac" počeće u aprilu, u saradnji sa gradom Beogradom, izgradnju četiri zgrade namenjene izbeglicama iz zvaničnih kolektivnih centara sa područja prestonice.

Kako je predstavljeno na konferenciji za novinare te fondacije, izgradnja zgrada sa po 20 stanova na području opštine Zvezdara odvijaće se u okviru projekta "Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima" i u partnerstvu sa gradom Beogradom, koji je poklonio zemljište sa celokupnom infrastrukturom.

Prema navodima fondacije, do sada su obezbeđena sredstva za izgradnju dve zgrade, uz pomoć američke vlade i razvojnog IPA fonda Evropske unije.

Predsednica fondacije "Ana i Vlade Divac" Snežana Divac rekla je da u Beogradu u sedam izbegličkih centara živi 750 ljudi.

- Smešteni u izbegličkim centrima u Beogradu su najugroženiji, jer nisu u mogućnosti da zbog svog psiho-fizičkog stanja sami o sebi brinu. Zato je njihovo zbrinjavanje jedan od najvećih izazova u rešavanju problema izbeglica - kazala je Snežana Divac.

Ona je objasnila da će vlasnik tih stanova biti grad, čime će biti omogućeno da Beograd raspolaže stanovima i kada novi stanari reše stambeno i materijalno pitanje.

Prema njenim rečima, u Srbiji i dalje postoji 37 kolektivnih centara u kojima se nalazi 3.600 ljudi, a u akcije Fonda ove godine se uključilo 1.300 pojedinaca i 300 kompanija.

- Ukupno smo ove godine zbrinuli 94 familije i prikupili novac za rešavanje stambenog pitanja 83 porodice koje su više od decenije živele u kolektivnim centrima - rekla je Snežana Divac i podsetila da je fondacija učestvovala u izgradnji kolektivnog centra u Prijepolju.

Prema njenim rečima, aktivnostima fondacije prvi put je omogućena izgradnja zgrade za sopstveno stanovanje izbeglih lica, a fond je posebnu pažnju posvetio rešavanju problema izbeglica u Beogradu jer je, kako je istakla, njihov problem najteže rešiti.

Zamenica komesara za izbeglice Srbije Svetlana Velimirović rekla je da je prošle godine zatvoreno osam kolektivnih centara i na taj način rešeno stambeno pitanje 835 osoba.

- Komesarijat za izbeglice podržao je napore lokalne samouprave sa 4,1 miliona evra iz budžeta i 2,8 miliona evra doniranih od UNHCR-a, kojima je obezbeđena kupovina građevinskog materijala i donacija paketa za ekonomsko osnaživanje ugroženih porodica - rekla je ona.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i Vlade Divac, partneri fondacije "Ana i Vlade Divac", gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i šef kancelarije UNHCR-a za Srbiju Eduardo Arboleda.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar