Gradi se manje stanova

U junu ove godine izdato za trećinu manje građevinskih dozvola nego istog meseca prošle godine. Najveća građevinska aktivnost je u pirotskoj oblasti, oko 62 odsto novogradnje

Izdate građevinske dozvole u junu otkrivaju da je počela, ili će uskoro, izgradnja 839 stanova u Srbiji. Prosečna površina budućih domova je 77 kvadrata, a najviše neimara, makar u ovom trenutku, ima u pirotskoj oblasti.

Statistika otkriva i da će novih stanova, prema izdatim građevinskim dozvolama ovog juna, biti za čak 43,6 odsto manje nego što je bilo planiralo istog meseca prošle godine. Većina preduzimača, čak 71 odsto, namerava da podiže zgrade sa tri i više jedinica prosečne površine 56,5 kvadrata. Zato petina investitora ulaže u zgrade sa samo jednim stanom prosečne površine blizu - 138 kvadrata.

U junu ove godine su izdate 682 građevinske dozvole i to je za 34 odsto manje nego u junu 2011. - kažu u Republičkom zavodu za statistiku.

- Većina dozvola je dobijena za stambene zgrade. Najveća građevinska aktivnost je u pirotskoj oblasti, oko 62 odsto novogradnje. Na drugom mestu je južnobanatska oblast sa 11,4 odsto, pa beogradska u kojoj se gradi 7,3 odsto novogradnje i sremska koja nosi 4,8 odsto.

U građevinskom sektoru objašnjavaju da se, ipak, najviše gradi u Beogradu. Doduše, verovatno po ranije izdatim građevinskim dozvolama.

- U prestonici je u svakom slučaju najveća građevinska aktivnost - kaže Goran Rodić, sekretar Udrženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije. - Tu se zidaju najveći objekti. Pad je, međutim, očigledan svuda. Stanovi se sve manje grade, jer nema kupaca. Narod nema para, a krediti su skupi.

VEĆA VREDNOST

VREDNOST izvedenih radova u drugom kvartalu ove godine je za oko šest odsto veća nego u istom periodu prošle godine. Ubedljivo najveći deo posla naši građevinari obavljaju u Srbiji, a svega 7,1 odsto prihoda zarade u inostranstvu. Kada se posmatra vrednost ugovorenih poslova, ona je u drugom tromesečju za desetinu manja nego u isto vreme 2011. godine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Gradi se manje stanova”

  1. Lemi says:

    Sta je za cuditi se zbog propasti. Imaju kompenzacije 36 kvm je 31.000 za kes a 39kvm je 46000 e i samo na kredit. Nece pare OK. sta da ima radim. Bruka su i sta im znaci to kompenzacija. Neka kompenzuju neki drugi stan….

Ostavi komentar