Građevina: Rast od 16,1 odsto

U drugom tromesečju ove godine vrednost izvedenih građevinskih radova povećana je za 16,1 odsto u odnosu na isti period protekle godine.

U istom periodu prosečan broj radnika na gradilištima veći je za 13,9 odsto nego u prvom tromesečju ove godine, što govori da je građevinska aktivnost u Srbiji u usponu, ukazao je Odbor Udruženja Privredne komore Srbije za građevinarstvo, IMG i stambenu privredu.

Struktura radova po vrstama gradnje pokazuje da se najveći deo odnosi na saobraćajnu infrastrukturu - 49,5 odsto, a prema poslednjim podacima, građevinarstvo je u bruto domaćem proizvodu u 2007. godini učestvovalo sa oko 7,5 odsto.

Međutim, tu granu privrede prati i veliki broj problema, medju kojima su nedovoljan obim investicija, neodgovarajuća starosna i kvalifikaciona struktura zaposlenih, "crno" tržište radne snage, sporo prilagođavanje standarda i normativa evropskoj regulativi, nelojalna konkurencija, izuzetno visoke cene gasa.

Ljubodrag Knežević iz preduzeća Igma kazao je da je rast cena gasa neprihvatljiv za građevinsku industriju. "Od početka godine do kraja avgusta imali smo rast cena gasa svakih 15 dana i cena je porasla preko 70 odsto", kazao je Knežević.

Knežević je pozvao da se Vladi Srbije uputiti apel da se primeni novi tarifni sistem i da se omogući kupovina gasa od drugih dobavljača, pošto sada postoji samo jedan dobavljač.

"Gas je ozbiljno ugrozio proizvodnju i mislim da preti i zatvaranje nekih kapaciteta ukoliko se to ne promeni", kazao je Knežević.

On je istakao da je veliki problem i nedostatak podsticaja za izvoz, jer proizvođači građevinskog materijala "plaćaju sedam taksi i poreza na izvoz".

Prema Kneževićevim rečima, svetska finansijska kriza će uticati na srpski građevinski sektor jer, čak i ukoliko ne bude imala direktne posledice na Srbiju, uticati na zemlje u koje Srbija izvozi. "Vlada to treba ozbiljnije da shvati i da preduzme odgovarajuće mere", kazao je Knežević.

Bosa Kirilov iz preduzeća Naša sloga kazala je da je problem za izvoz cigala iz Srbije do sada bio visok devizni kurs, a da je sada recesija stigla u zemlje u koje se izvoze cigle iz Srbije i da su zalihe sve veće. "Ukoliko i cene gasa nastave da rastu, mi možemo da zatvorimo ciglane", kazala je ona.

Prema podacima iznetim na sednici, realna vrednost građevinskih radova je u prvom polugođu 2008. godine povećana za 9,7 odsto u odnosu na isti period 2007. godine, a gotovo polovina radova izvedena je u sektoru saobraćajne infrastrukture.

U tom sektoru je u prvoj polovini 2008. godine ostvaren je spoljnotrgovinski suficit od 200 miliona evra. Građevinarstvo je u 2007. učestvovalo sa 7,5 odsto u bruto domaćem proizvodu, a za ovu godinu procena još nema.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar