Grade se kao nikad – 100.000 višak već odavno

Zavod za statistiku Crne Gore Monstat utvrdio je da Crna Gora ima 122.462 stana više nego što ima porodica.

Uz to, tada je bilo 59 hiljada praznih stanova i skoro 62 hiljade stanova koji su se koristili u sezoni letnjoj ili zimskoj. Od 2011, kad je bio popis, nastavljena je izgradnja stanova nesmanjenom brzinom.

Predsednik Odbora udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala Privredne komore Mile Gujić tvrdi da je teško dati precizne informacije kolika je zarada investitora, jer cene gradnje konkretno u Podgorici (a i u drugim gradovima) zavise od kvaliteta lokacije, infrastrukture i drugih parametara koji utiču na tržišnu cenu stanova.

“Prema analizi koju smo radili za potrebe naše firme za jednu lokaciju na Starom aerodromu u Podgorici gde je u pitanju izgradnja stambeno poslovnog objekta površine 9.000 kvadratnih metara dobili smo slične podatke onima koje je dao Monstat”, kazao je Gajić koji je zaposlen u firmi Normal kompani.

On tvrdi da je cena gradnje bila oko 700 evra po kvadratu, dok je prodajna cena bila u proseku 890 evra.

Prema rečima Gajića prosečna zarada investitiora kada se odbije PDV bila je oko 150 evra po kvadratu.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun tvrdi da je odnos ponude i tražnje stanova bio povoljniji pre nekoliko godina i misli da se ulazi u zonu zasićenosti. Smatra da je to dobar posao za pojedinca, ali sa aspekta društva nije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar