Gorki lizing

Iako će nekretnine moći da se pazare na lizing, stručnjaci smatraju da treba izbegavati kupovinu stana na taj način

Ovih dana država je probudila nadu stotina hiljada podstanara da će se skućiti otplatom nekretnina na lizing.

Sagovornici Kurira, međutim, smatraju da to nije povoljno, tako da će stan za veliki broj građana ostati samo pusti san.

Uskoro bi trebalo da se izmeni Zakon o finansijskom lizingu, po kojem bi se prvi put u Srbiji omogućila kupovina nekretnine na lizing, međutim, Katarina Lazarević iz agencije za nekretnine „Alka” smatra da je kupovina stanova na ovaj način najlošija od svih mogućnosti i savetuje građane da je izbegavaju.
- Kod nas ljudi ne mogu da otplate ni auto na lizing, a kamoli stan! To je fenomenalna zamisao u zemljama u kojima je ekonomija stabilna i gde su zaposleni sigurni da narednog meseca neće ostati bez posla - kaže Lazarevićeva. Ona naglašava da kupovinom stana na lizing građanin postaje vlasnik tek po poslednjoj otplati, a do tada je nekretnina faktički zakupljena.

Prema njenim rečima, kupovina stanova na kredit je mnogo sigurnija opcija.
Slično misli i ekonomista Milan Kovačević, koji ne vidi veliku razliku između uslova kreditiranja i lizinga. On smatra da je kredit bolja opcija jer se kupac odmah upisuje kao vlasnik stana.
- Banka mora da bude pažljivija prema njima ako slučajno kasne sa plaćanjem jer procedura naplate hipoteka nije jednostavna. A lizing kuća može odmah da vas izbaci. Najbolje bi bilo kad bi krediti bili u dinarima, a ne da banke zarađuju još i na kursnoj razlici. Pravo rešenje je da država omogući jeftinije stanove i tako pospeši kupovinu - kaže on.

Goran Milićević, izvršni direktor u Komercijalnoj banci, veruje da će potražnja za lizingom biti mala.
- Nisam optimista jer je auto-lizing pokazao mnogo nedostataka. Ogroman broj automobila je vraćen jer kupci nisu bili u mogućnosti da ih isplate, a zamislite kako će biti kada počne otplata stanova, koji su mnogo skuplji - kaže Milićević.

Ukidanjem PDV lizing ima smisla

Dragan Lončar, potpredsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije, kaže da bi se novi Zakon o finansijskom lizingu „pozitivno odrazio na građevinsku industriju i prateće industrije omogućavajući klijentima da lakše dođu do nekretnine, i samim tim povećavajući tražnju”.
- Da bi lizing nekretnina postao značajan konkurent bankarskom kreditu, pored izmene Zakona, neophodno je da lizing naknada bude oslobođena PDV. Zemlje iz našeg okruženja su se na ovaj korak odlučile još ranije, tako da je Slovenija ukinula PDV na lizing naknadu još pre tri godine, dok je Hrvatska isto učinila početkom ove godine - kaže Lončar.

Masovna stanogradnja od juna?

Pomoćnica ministra za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Damnjanović-Petrović kaže za Kurir da je još rano da se priča o uslovima kupovine ovih stanova jer tek treba da se izaberu banke koje će učestvovati u projektu.
- Sledeće nedelje bi trebalo da se izaberu banke koje će dati najpovoljnije uslove. Očekujemo da u junu ili julu počnu radovi, i to na izgradnji 5.000 stanova na Voždovcu. Kako se gradi u drugoj zoni, cena će biti 1.590 evra po kvadratu - rekla nam je ona. Inače, ovo je ujedno i maksimalna cena kvadrata po zonama - u Beogradu. U trećoj zoni koštaće 1.290 evra, a u četvrtoj 945 evra. U ostalim zonama cena kvadrata u glavnom gradu biće 895 evra.

Podstanari oprezni

Predsednik Udruženja podstanara „Velegrad” Mirko Mirković kaže da je lizing odlična ideja, ali da ga posmatra s rezervom.
- Letos su pompezno najavljivali masovnu stanogradnju i cenu kvadrata od 500 do 600 evra. I šta smo na kraju dobili? Uredbu koja je doneta nedavno i po kojoj će kvadrat koštati skoro 1.600 evra - ističe Mirković.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar