Električni uređaji u domaćinstvu i njihov utrošak električne energije

Potrošnja kompletne kućne elektronike i računarske opreme je oko 15 procenata ukupne potrošnje domaćinstva.

Kod mnogih električnih uređaja se troši određena količina električne energije i onda kada oni nisu priključeni na napajanje. Ovde je pre svega reč o računarima, TV uređajima, monitorima, muzičkim linijama, kao i o kompletnoj kuhinjskoj aparaturi. Da bi se ovo izbeglo, kada se ne koriste, uređajima treba prekinuti napajanje i na taj način sprečiti ih da troše nepotrebne količine električne energije. Treba voditi računa i o energetskom razredu kada kupujemo uređaj, jer energetski efikasna aparatura štedi električnu energiju.

Potrošnja električne energije kod računara

Podatak da će “screen saver” smanjiti utrošak električne energije vezanu za monitor čista je zabluda. Ušteda energije može se postići u ovom slučaju jedino podešavanjem automatskog ulaska na “sleep” režim ili isključivanja monitora iz struje. Priključivanje adaptera ili punjača za lap topove je najbolje pomoću produžnih kablova sa prekidačima, odnosno automatskim isključivanjem. Ukoliko su punjači priključeni na električnu energiju i bez uređaja treba da znate da mogu trošiti određene količine energije. Kada Vam računar i monitor nisu potrebni za rad nema potrebe da budu uključeni u struju.

Koliko električne energije troše TV uređaj i DVD plejer?

Najefikasniji način povezivanja TV uređaja, muzičke linije, DVD player-a ili kućnog bioskopa na električnu energiju je takođe pomoću adaptera ili produžnih kablova koji imaju prekidače. Na taj način prekidačem se jednostavno prekida dotok elekrične energije i njena potrošnja. Ukoliko ste rešili da kupite novi TV uređaj treba dobro obratiti pažnju na modele koji ćete odabrati. Plazma tehnologija spada u najveće potrošače, jer se u toku rada oslobađa veća toplotna energija u odnosu na druge modele TV aparata. LED i LCD tehnologije se svrstavaju u dosta efikasnije u energetskom smislu. CRT TV uređaji su takođe efikasniji, naročito ako su u pitanju manji ekrani.

Potrošnja električne energije kod punjača baterija

Punjači kod standardnih baterija i njihovo korišćenje kod svih prenosnih uređaja i komponenti kao što su bežični telefoni, daljinski upravljači, fotoaparati, kamere i sl. spadaju u efikasne i ekonomične načine upotrebe, a ujedno i štite okolinu. Nakon napunjenih baterija obavezno treba isključiti svaki punjač i sprečiti dodatnu potrošnju električne energije.

Prilikom kupovine novih uređaja obavezno se treba detaljno informisati o njihovoj efikasnosti. Takođe u svom domaćinstvu treba prekontrolisati ispravnost mnogih uređaja. Ukoliko na primer frižider ne hladi dobro on će svakako crpeti mnogo više električne energije nego što je potrebno i neće dati odgovarajuće rezultate. U tom slučaju treba pozvati majstora električara i uređaj popraviti ukoliko se naravno radi o isplativom poduhvatu. U suprotnom se savetuje zamena za novi kvalitetniji i energetski efikasniji uređaj.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar