Dvadeset miliona evra za povoljne stambene kredite

Banke su prošle godine odobrile gotovo 900 kredita za stanove u novogradnji koje je subvencionisala država i za to je iz budžeta izdvojeno oko 750 miliona dinara, a za isti program ove godine država je obezbedila dve milijarde dinara - izjavio je juče državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić, predstavljajući program mera kreditne podrške države građanima i privredi koji bi danas trebalo da se nađe na sednici vlade Srbije.

Uslovi za one koji žele da konkurišu za kredit ne veći od 100.000 evra su ostali isti kao prošle godine. Kupac je dužan da obezbedi pet odsto od cele sume, rok otplate je 30 godina, a kamata se ne plaća do kraja oktobra 2012. Nakon toga, kamatna stopa, prema rečima direktora Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita Aleksandra Jovića, ne bi smela da pređe 2,5 odsto. Kupci subvencionisanih stanova su prosečno izdvajali za stan 38.000 evra, a u Beogradu, u kom je odobreno i najviše zahteva (40 odsto), oko 47.000 evra. On očekuje da banke plasiraju 150 miliona evra stambenih pozajmica.

Prema rečima državnog sekretara Ćirića, država je ove godine pripremila 3,5 milijardi dinara za subvenciju potrošačkih kredita, kredita za likvidnost i investicije, a banke će građanima i privredi plasirati oko 90 milijardi dinara.

- Razlika u odnosu na prošlu godinu kod kredita za likvidnost sa valutnom klauzulom, odnosno deviznih, jeste ta što će država umesto sa pet odsto subvencionisati kredit sa četiri odsto kamate. Iznos koji će preduzetnici moći da uzmu je od 20.000 evra za malu radnju do dva miliona evra za veliko preduzeće - rekao je Ćirić, napominjući da je promena u odnosu na 2009. i ta što je omogućen dva puta veći limit za izvozne poslove.

Kod dinarskih kredita za likvidnost kamatna stopa će biti osam odsto, a preduzetničke radnje moći će da uzmu ne više od dva miliona dinara. Veliko preduzeće može da zatraži kredit do 200 miliona dinara, a i u tom slučaju predviđeni su duplirani limiti za izvozne poslove.

- Dugoročne kredite za investicije odobravaće banke, a moći će da se uzmu bez garancije Fonda za razvoj, sa kamatnom stopom od pet odsto ili sa garancijom, kada bi kamata bila oko tri odsto. Preduzetničke radnje mogu konkurisati za kredit do 30.000 evra, a velike firme za četiri miliona evra - istakao je Ćirić.

Po istim uslovima kao i prošle godine, i u 2010. građani će moći da se prijave za potrošački kredit. Kamatna stopa za automobil „punto”, traktor ili građevinske mašine biće 4.5 odsto, a za kućne aparate ili nameštaj šest odsto.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar