Dulić: Izgradnja stanova pokrenuće građevinarstvo u 2011.

Kroz donošenje Zakona o pomoći građevinskoj industriji, otvorili smo mogućnost investiranja u građevinske projekte na teritoriji cele Srbije u vrednosti od 18 milijardi dinara i neki od njih su već započeti, rekao je Dulić Tanjugu.
On je dodao da će se, zahvaljujući tom novcu, u 2011. u Srbiji graditi i sportski centri, stadioni, škole, bolnice, obdaništa, javna infrastruktura i sve lokalne samouprava će moći da zaposle svoju lokalnu operativu.
Ističući da je građevinski sektor bio najviše pogođen globalnom ekonomskom krizom, zbog velike nesigurnosti, nedostatka investicija i smanjenja tražnje, ministar je naveo da je u 2010. između 20 i 40 hiljada građevinaca u zemlji izgubilo posao, a u Evropi oko pet miliona.
"Ove godine smo pokušali da nedostatak tražnje kompenzujemo na tržištu tako što se država pojavila kao veliki investitor, pokušavajući da kroz budžetske stimulacije i velike investicije pokrene građevinski sektor", istakao je Dulić.
On je podsetio da je u 2010. počela izgradnja oko 4.500 jeftinih stanova na mestu bivše kasarne "4. juli" na Voždovcu, navodeći da će u to gradilište biti investirano oko 250 miliona evra i da će zahvaljujući tom projektu biti snižena cena stambenog kvadrata u Beogradu.
Dulić je istakao da će tim projektom biti podignuti standardi gradnje i da su sa "tržišta istisnuti neozbiljni kriminalizovani investitori, koji su varali građane, prodajući više puta iste stanove ili gradeći nelegalno".
Govoreći o budućim poslovima, on je dodao da je ove godine počelo i projektovanje za izgradnju jeftinih stanova u naselju "Dr Ivan Ribar" na Novom Beogradu.
"Zaključili smo i ugovor sa Razvojnom bankom Saveta Evrope, koja će finansirati izgradnju socijalnih stanova za tržište na teritoriji cele zemlje u 20 velikih centara. Tako ćemo svakom velikom gradu omogućiti da gradi stanove za prodaju, koji će biti značajno ispod tržišne cene", rekao je Dulić.
Prema njegovim rečima, veliki uspeh Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje je donošenje Prostornog plana Srbije, koji je izrađen posle mnogo godina.
"Učinili smo veliki iskorak, jer je danas 90 odsto Srbije pokriveno katastrom nepokretnosti, što je jedan od zaista istorijskih rezultata. Uspeli smo da uvedemo nove moderne tehnologije u katastar nepokretnosti i siguran sam da će u 2011. to dati značajne rezultate u kvalitetu usluga katastra", dodao je ministar.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar