Državni stanovi za 1.200 evra po m2

Na prostoru nekadašnje kasarne „4. juli" u avgustu počinje izgradnja 131 zgrade sa ukupno 5.200 stanova, ekskluzivno saznaje Press

Izgradnja 5.200 jeftinih stanova na mestu nekadašnje kasarne „4. juli" u Beogradu kreće krajem avgusta, a cena kvadrata iznosiće 1.200 evra, ekskluzivno saznaje Press. Ovi stanovi moći će da se kupuju već od septembra, a useljenje se planira krajem 2011. godine!

Kako navodi izvor Pressa koji je upućen u ovaj državni projekat, ozbiljna kriza u građevinskom sektoru je razlog da se hitno ubrzaju sve procedure kod izvođenje radova, projektovanja i finansiranja stanova.
- Cena kvadrata biće 1.200 evra. Prodaja stanova počinje odmah po izdavanju građevinske dozvole, dakle od septembra. Ukupno će biti izgrađeno oko 5.200 stanova i oni moraju da budu završeni do kraja 2011, a tada kreće i useljavanje - kaže naš izvor.
Na prostoru kasarne „4. juli" na Voždovcu biće izgrađeno osam tipova zgrada, odnosno dato je osam arhitektonskih rešenja.
- Celokupna beogradska operativa uključiće se u izgradnji tih zgrada. Gradiće ih privatne firme, sve one koje i inače rade, a sada su bez posla. Očekivani efekat je da u jednom trenutku na tom gradilištu radi čak 100 kranova - ističe naš sagovornik.

Biće izgrađena 131 zgrada, što će uposliti više hiljada radnika.
- Koristićemo materijale domaće građevinske industrije, i to će stvarno biti stanovi po visokim standardima, od najkvalitetnijih materijala, poštujući principe energetske efikasnosti i zaštite životne sredine. Takođe, tamo će biti sagrađene i dve škole, obdanište, dom zdravlja, poslovni centar... Pravi mali grad. Očekuje se da će ovaj projekat najzad doneti očekivani balans na tržištu nekretnina, pa će i cene drugih kvadrata morati da se nivelišu ka nižim - kaže sagovornik Pressa.
U vezi s najavljenim poslom predsednik Udruženja za promet nekretnina Tomislav Sekulić je ocenio da će gradnja stanova vrlo pozitivno da se odrazi na formiranje cena u tom delu grada.
- Vlada Srbije je ovde uskočila kao partner i ja očekujem da će mnogi da apliciraju za kredite, a samim tim i postanu vlasnici nepokretnosti. Procenjuje se da će zbog te gradnje prodaja stanova skočiti za od 10 do 15 odsto - kaže Sekulić.
Menadžer „Kolijers internešenel" Ana Marković kaže za Press da izgradnja 5.000 novih stanova svakako predstavlja značajan dodatak tržištu, s obzirom da se godišnje izgradi oko 5.000 do 7.000 hiljada stambenih jedinica u celom Beogradu.
- Ukoliko se ovakav projekat završi u relativno kratkom vremenskom periodu, recimo za najkasnije tri godine, to će predstavljati oko 50 odsto godišnje ponude stanova srednjeg kvaliteta na tržištu Beograda - kaže Markovićeva.
Ona ističe da je gradnja jeftinih stanova projekat srednjeg kvaliteta, pa će konkurisati sličnim projektima u Beogradu, dok na tržište stanova visokog kvaliteta neće imati uticaja.
- Ono što ovaj projekat čini atraktivnim su državne garancije, pa će okolni projekti morati da ponude bolji kvalitet ili manju korekciju cene kako bi bili konkurentni. Ukoliko okolni projekti nude sličan kvalitet moraće da konkurišu sa nižom cenom. A ukoliko su pak kvalitetniji, opravdano će nuditi stanove po srazmerno višoj ceni u odnosu na državne stanove - objašnjava Markovićeva.
Prema njenoj oceni, uz državne garancije projekat „4. juli" će biti konkurentan i na tržištu starih stanova.
- Deo kupaca koji su imali poverenja u staru gradnju će se preorijentisati na novogradnju. Sve to govori da možemo očekivati pad cena starih stanova u okolini projekta „4. juli" - zaključuje Marković.

Stan kupuje i ministar Dulić?
Jedan od stanova u naselju „4. juli", kako Press saznaje, kupiće i ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, koji trenutno u Beogradu živi kao podstanar. On želi da i ličnim primerom podrži čitav projekat.
Podsećamo, sredstva za izgradnju biće obezbeđena uz pomoć Vlade Srbije u skladu sa Uredbom o merama podrške građevinske industrije. Zainteresovani građani će moći da kupe stanove putem kredita svih vrsta, uključujući subvencionisane kredite vlade, kao i gotovinom. Investitor projekta je Građevinska direkcija Srbije, a vrednost radova na ovom projektu iznosi 220 miliona evra.

FAKTI:
*Vlada Srbije je 21. januara usvojila Uredbu o finansiranju izgradnje 10.000 jeftinih stanova
*Posle Beograda planirano je da slične građevine „zažive" u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu
*Kako je najavljeno, u Novom Sadu cena kvadrata u prvoj zoni biće 1.100 evra, a u drugoj 895 evra. U Nišu i Kragujevcu prva zona će koštati 900 evra, a druga 695 evra. Na teritoriji ostalih gradova cena će biti 695 evra

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar