Država gradi kvadrate za 700 evra

Na proleće će u 12 gradova u Srbiji početi izgradnja 1.017 neprofitnih stanova, u kojima će kvadrat koštati od 600 do 700 evra.

Međutim, lokalne samouprave za sada drže u tajnosti lokacije na kojima će nići ovi objekti jer strahuju da bi to moglo da podigne cenu okolnog zemljišta.

Stanovi će biti izgrađeni u Kragujevcu, Nišu, Čačku, Užicu, Kraljevu, Pirotu, Kikindi, Kruševcu, Pančevu, Zrenjaninu, Smederevu i Zaječaru.

Pored neprofitnih stanova koji su namenjeni prodaji biće izgrađeni i stanovi koji će se izdavati u zakup za 50 do 70 evra mesečno, a u zavisnosti od ekonomskih mogućnosti domaćinstava. Građani koji se odluče za kupovinu neprofitnog stana, u zavisnosti od broja kvadrata i grada, plaćaće mesečnu ratu od 120 do 190 evra.

Svetlana Ristić, šef Odseka za stambene poslove u Ministarstvu za ekologiju i prostorno planiranje kaže da je trenutno u toku pribavljanje lokacijskih i građevinskih dozvola za parcele na kojima će se graditi ovi stanovi!

Ona dodaje da "same parcele za gradnju tih stanova još nisu potpuno definisane, u toku je pribavljanje lokacijskih i građevinskih dozvola. Ali, zna se da su u pitanju vrlo pristojne lokacije, ne u samom centru, ali ne ni na periferiji. Stanovi će biti izgrađeni na lokacijama koje su opremljene primarnom infrastrukturom, što znači da se u blizini nalaze škole, obdaništa, domovi zdravlja...".

Jedini grad koji je nadležnom ministarstvu do sada dostavio preciznu lokaciju na kojoj će nići neprofitni stanovi je Pančevo.

Pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja Nebojša Janjić kaže da je rok otplate kredita 24 godine i da će poslovna obrada kredita najverovatnije ići preko Komercijalne banke.

"Kamatna stopa ići će do četiri odsto, što znači da će mesečna rata za stan od 50 kvadrata, u zavisnosti od veličine stana i grada u kojem se nalazi, iznositi od 140 do 150 evra", objašnjava Janjić i ističe da će se stanovi graditi iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope od 32 miliona evra.

"Vrednost ovog projekta je 60 miliona evra, a država će iz budžeta obezbediti još četiri stotine miliona dinara. Opštine učestvuju sa 50 miliona evra kroz zemljište i infrastrukturu", kaže Janjić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar