Dozvoliti legalizaciju svih objekata

Gradonačelnik Dragan Đilas zatražio je od Vlade Srbije da se amandmanom na novi zakon o uređenju prostora i izgradnji omogući legalizacija bespravnih objekata koji su sagrađeni i posle 2003. godine. Gradske vlasti procenjuju da će svi procesi legalizacije na teritoriji Beograda biti završeni od kraja 2010. godine.

U Beogradu postoji nekoliko desetina hiljada nelegalnih objekata koji su sagrađeni posle 2003. godine. Ne možemo da bežimo od realnosti. Trebalo bi i njihovim vlasnicima omogućiti da ih legalizuju, pogotovo onima koji su socijalni slučajevi i koji su ih gradili da bi obezbedili smeštaj za sebe i svoju prodicu - kaže Đilas.

Prema Predlogu zakona o uređenju prostora i izgradnji, legalizacija će biti omogućena samo onima koji su do 13. maja 2003. izgradili nelegalne objekte, kao i oni koji su nakon toga dobili odobrenje za gradnju, piše Blic. Ukoliko zahtev gradonačelnika usvoje republičke vlasti, u ovaj postupak ući će svi bespravni objekti koji su sagrađeni do dana usvajanja novog zakona.

- U sredu ćemo imati sastanak sa predstavnicima republičkih vlasti i očekujem da pozitivno odgovore na naš zahtev - kaže Đilas.

Prema nekim procenama u Beogradu postoji oko 450.000 nelegalnih objekata. Međutim, gradonačelnik kaže da ih ima oko 200.000, kao da je do sada za oko 150.000 podnet zahtev za legalizaciju. On očekuje da će ovaj proces biti završen do kraja sledeće godine, jer će novi zakon znatno ubrzati proceduru.

- Za ovaj posao napravićemo posebnu organizaciju javnih službi. Privremeno ćemo zaposliti mlade ljude koji su završili Pravni fakultet i obučiti ih. Takođe, cene legalizacije neće biti previsoke. Zavisiće i od lokacije, a cilj nam je da ga mogu platiti svi oni koji uđu u ovaj postupak - dodaje gradonačelnik.

Rok od šest meseci

Po predlogu novog zakona o uređenju prostora i izgradnji vlasnici bespravnih objekata moraće u roku od šest meseci od usvajanja novog zakona da podnesu zahtev za legalizaciju. U suprotnom će biti biti naloženo njihovo rušenje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar