Dom na obodu grada

Potpuno opremljena kuća od stotinak kvadrata i desetak ari placa može da se kupi po ceni od dvanaest do petnaest hiljada evra. Svaki kilometar bliže centru vredi hiljadu evra više

Koristile su za odmor i uživanje izgrađene još u „zlatno doba“ na najlepšim mestima. U vreme krize devedesetih vikendice na tržištu nekretnina nisu vredele ni trećinu svoje građevinske vrednosti. One koje tada nisu prodate u bescenje dobijaju sada značaj iz daleko praktičnijih razloga, novih uslova života, stanovanja pa čak mnogi tvrde i mode. Aktuelnost dalekovidih graditelja vikend kuća, pogotovu onih izgrađenih u okolini Beograda udaljenih i do 50 kilometara od centra, uvideli su u poslednje vreme njihovi naslednici koji sada žele da odgajaju potomstvo u okruženju mira tišine i čistog nezagađenog vazduha.

Po podacima Saveznog zavoda za statistiku i popisu iz 2002. godine u Srbiji postoji 138.307 stanova za povremeno korišćenje u vikend kućama a ta brojka je i veća ukoliko se uzmu u obzir još oko 2.230 ostalih zgrada koje služe za povremeni boravak. Po podatku iz 2006. te godine izgrađeno je 233 stana u vikend i kućama za odmor pa je potencijal za nov kvalitet života još uvećan, sedam godina nakon poslednjeg popisa.

­Zapadni način života kada se do posla putuje najmanje sat ­ dva, da bi se potom u prenapregnutom i histeričnom centru provelo što manje vremena, prihvatili su kod nas prvo glumci, slikari, pisci, novinari, biznismeni. Trend kupovine nekretnina na širem obodu grada sada još uvek nije masovan kako se to možda moglo očekivati, ali dugoročno gledano zelene oaze itekako će biti na ceni, kaže Milić Đoković, direktor agencije Old Rojal nekretnina.

U ponudi trenutno ima kuća i placeva po obodu Beograda, od Meljaka, Barajeva, Sremčice preko podavalskih vikend naselja, Bežanije ili čak i udaljenije varijante uz Ibarsku magistralu, ka Obrenovcu ili u blizini auto puta ka Novom Sadu. Potpuno opremljenu kuću od stotinak kvadrata i desetak ari placa možete da kupite po ceni od dvanaest do petnaest hiljada evra. Tako se sada razlikuju dva prstena u širem obodu grada koji čine:prvi do 30 kilometra i drugi od 30 do 50 kilometara do centra. Prvi, kome pripadaju Rušanj, Lipovica, Jajinci Zuce, potom Višnjica, Surčin kojima je cena čak blago i porasla za par procenata i onoj drugoj zoni kao što su Ub, Mladenovac, Lazarevac, Sopot, Koraćica gde su cene pale za dodatnih deset posto u odnosu na prošlu godinu. Praktično, svaki kilometar bliže centru vredi hiljadu evra više.

Svi su svesni širenja Beograda i sve skupljeg života u prestonici ali i da cena nikada neće biti ovako niska i da je pravo vreme za kupovinu i ulaganje u ovakvu vrstu nekretnina. Još uvek odbija lošija putna i saobraćajna infrastruktura mada, probiti se kroz grad u špicevima je kao da vam je kuća ili stan na pedesetak kilometara od centra.

Jedan pravnik iz Beograda,pre samo dve godine izdao je svoj stan na Banovom Brdu a preselio se u roditeljsku kuću u Krčedinu, selu ­ čuvenoj vikend zoni na desnoj obali Dunava, 48 kilometara od grada. Putuje svaki dan autoputem Novi Sad ­ Beograd i stiže na posao pre kolega iz udaljenijih naselja na obodu grada. Na troškove putovanja odlazi dve trećine rente ali novac i nije bio primarni motiv preseljenja već neopisivo zadovoljstvo zdravog života, zalazaka sunca na Dunavu, izgradnja broda.Tih 30 minuta dužeg putovanja zanemarljivo u odnosu na mir i spokoj koji je dobio životom izvan gradskih zona bilo kojeg naselja u Beogradu. Sličan je primer supružnika, profesora muzike i istraživača, doktora nauka u jednom institutu koji su prodali stan u Bulevaru Despota Stefana( 29. novembra) od 70 kvadrata za sto hiljada evra i kupili kuću od 250 kvadrata i 12 ari placa u Velikoj Moštanici za samo 30 hiljada evra. Za razliku novca kupili sugarsonjeru na Vidikovcu,nov automobil, izgradili bazen u dvorištu i tvrde da u životu nisu napravili bolji potez.

U današnjoj eri interneta moguće je obavljati deo poslova i iz kuće. Na zapadu, najbogatiji, porodična imanja izmeštaju izvan gradova ukoliko to nije pre njih uradio njihov deda ili otac. Milić Đoković smatra da će vreme života izvan centra tek doći a bolja saobraćajna infrastruktura doneti porast cena nekretnina u zelenim vikend oazama okoline grada.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar