Do zajma za stan najmanje tri nedelje čekanja

Od trenutka kada banka pošalje celokupnu dokumentaciju klijenta koji konkuriše za subvencionisani kredit za novogradnju, Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) bukvalno za dva sata može da da odgovor da li je taj zahtev u redu ili ne.

Ukoliko jeste, i ako upis u registar hipoteke protekne brzo, NKOSK za tri nedelje može da isplati novac banci, a ona klijentu - kaže u razgovoru za „Blic“ Aleksandar Jović, direktor Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

U ranijem programu subvencionisanih kredita dešavalo se da klijenti duže čekaju. Gde je problem?
- Najčešće se dešava da dokumentacija klijenta nije kompletirana, a što kasnije utvrde naši pravnici. I trajanje upisa hipoteke u registar, što je uslov za uplatu novca, može da bude tome razlog.

Pojedine banke su već prvog dana otkad su startovali novi subvencionisani stambeni krediti prihvatile zahteve građana. Da li su neki vama već prosleđeni?
- Nestrpljivi smo da prvi zahtev za kreditiranje stigne i kod nas. Prirodno je što ih još nema, jer banka prvo treba da proveri sva dokumenta i da donese svoju odluku. Očekujemo da prve zahteve dobijemo najkasnije u ponedeljak.

Banke kažu da je njima svejedno da li objekat gradi veliko građevinsko preduzeće ili preduzetnik, već da ih isključivo zanima da je nekretnina legalna, a papiri valjani. Da li taj kriterijum važi i za NKOSK?

- Nema favorizovanih. Svi koji imaju nove stanove na prodaju, treba da ih istaknu. Međutim, ako je bilo šta od dokumentacije neispravno, bez obzira na to o kom građevinskom preduzeću ili investitoru je reč, zahtev će biti odbijen. Mi smo, što se toga tiče, jako rigorozni.

Da li će prednosti za ove kredite možda imati građani koji se odluče za nove stanove gde banke učestvuju u projektnom finansiranju, pošto one garantuju za investiciju i ostvarenje planiranih rokova?
- Postoje dve situacije. Kod projektnog finansiranja, gde je banka garant da će objekat biti izgrađen, za nas je irelevantan stepen završenosti objekta. Može da bude na temeljima ili da je stepen gotovosti deset, dvadeset odsto. U situaciji kada nema projektnog finansiranja, tražimo da stepen gotovosti bude osamdeset odsto. Ali i u jednom i u drugom slučaju, dokumentacija mora da bude uredna i da glasi na investitora. Da li je on fizičko ili pravno lice, potpuno je nebitno.

Sa opredeljenom sumom za ovu godinu, procene su da se može rešiti oko 350 zahteva za kreditiranje. Poznavaoci prilika kažu da je to nedovoljno?
- To je naše očekivanje da će biti do kraja godine, a ako se gleda i iduća, to je onda još oko 2.500, možda i 3.000 stanova. To su računice napravljene na osnovu iskustva iz prethodnog programa, koliko ima stanova u novogradnju i koliko je procentualno učešće novogradnje u ukupnom broju stanova. U svakom slučaju to je realnost koja može da se ostvari do kraja godine.
S jedne strane građani bez krova nad glavom preračunavaju se kako da kupe stan i otplaćuju rate, ali s druge raste neizvesnost da li će zadržati radno mesto.

Koliko vas brine podatak i da sve više građana kasni u namirenju svojih kreditnih obaveza?
- Imamo 15 slučajeva gde NKOSK isplaćuje zajam, a ako se ima u vidu da je broj osiguranih kredita skoro 50.000, onda je to zanemarljivo. U tim situacijama uglavnom je došlo do toga da su građani precenili svoje buduće prihode. Rizik uvek postoji, međutim, u ovom slučaju banka ih je minimizirala, jer korporacija garantuje za kredit koji je banka dala u naredne 22 godine.

Dupla kontrola
Iz ministarstva poručuju da neće dozvoliti zloupotrebe, da recimo neko rentira kupljen stan. Neki građani se raspituju da li mogu da prodaju svoj stari stan, da taj novac iskoriste za učešće i da zatim kupe nekoliko manjih stanova, od čega jedan novi uz subvencionisani kredit. Da li je to moguće?
- Uredba je jasna. Postoji mogućnost da se stari manji stan proda i novac iskoristi za učešće, a da banka kreditira razliku u ceni za novogradnju, odnosno kupovinu jednog većeg stana. Ali, ako neko pokušava da prikaže lažnu manju cenu starog stana, kako bi dobio veći iznos kredita, to neće biti dozvoljeno niti moguće, jer postoji sistem duple kontrole.
Zajam i za izgradnju kuća
Zašto se manje govori o tome da se ovi krediti mogu iskoristiti i za izgradnju kuća?
- Mi to u svakom slučaju podržavamo. Pitanje je samo koja će banka biti spremna da uđe u takav projekat, pošto je takvo kreditiranje rizičniji i zahtevniji posao. Zapravo, potreban je veći monitoring i kontrola banke, a za nju to znači i veće troškove.

Garancija Vlade
Za ovu godinu je opredeljeno 450 miliona dinara za nove subvencionisane stambene kredite. U idućoj 2,5 milijardi dinara. U zemlji gde su rebalansi budžeta neminovnost, šta je garancija da će taj novac biti i obezbeđen i da će ovaj program da traje?
- Ako je novac opredeljen za to, za tu namenu će biti i utrošen. Na pitanje šta će se desiti ukoliko novac bude potrošen, odgovor je da je garancija kredibilitet čoveka, koji je pokrenuo ovaj program i celokupne Vlade Republike Srbije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar