Do novog stana uz kredit bez kamate

Vlada Srbije bi za desetak dana trebalo da usvoji novi program subvencionisanja stambenih kredita koji će po prvi put biti beskamatni u prve tri godine otplate. Zajmovi će se odobravati na 30 godina, a maksimalni iznos kredita biće 100.000 evra. Uslov je da kupac bira novi stan, tačnije, da bude prvi vlasnik.

Prve tri godine otplate biće beskamatne za građane jer će država finansirati kamatu u punom iznosu. Od građana se očekuje minimalno učešće od pet odsto. Takođe, postojaće mogućnost da se menjaju stari stanovi za nove, uz kreditiranje razlike u ceni, piše Blic.

Nadležni veruju da će ovim programom pored građana odluku dobro dočekati i građevinari, koji bi mogli i da spuste cene stanova. Stručnjaci za nekretnine smatraju da je ovaj program neophodan jer je oblast građevinarstva jedna od najteže pogođenih ekonomskom krizom. Ipak, ostaje da se vidi da li će biti drastičnog pada cena nekretnina.

Dragan Grujić, direktor Građevinske direkcije Srbije, kaže da je ovo dobar predlog Ministarstva ekonomije, izuzetno dobar i da on očekuje da će vrlo brzo i zaživeti.

Tražnja na tržištu stanova je veoma smanjena. Ne bih rekao da ima puno gotovih stanova koji čekaju na prodaju, ali ima puno započetih koje građevinske firme ne mogu da završe. Ovaj program bi trebalo da podstakne kupovinu stanova, pa samim tim će dobro doći i građevinskim firmama koje imaju finansijska probleme, zbog slabe tražnje ­ objašnjava Grujić.

Sa druge strane Slobodan Mihajlović, savetnik za nekretnine u konsultanskoj kući „Komon sens” kaže da bi ovo mogao da bude dobar stimulans za kupce, mada je skeptičan po pitanju sniženja cena stanova.

- Ova mera olakšava kupcima da dođu do stanova, ali ovog trenutka tržišna cena već izgrađenih stanova ne odgovara toj meri. Ona će imati efekat na nove stanove koji tek treba da se grade. Jer ne vidim da bi sada investitori mogli da spuste cene, jer su oni u te izgrađene stanove već uračunali svoje troškove, pa treba da ispalate uloženo ­ objašnjava Mihajlović i dodaje da bi prvi rezultati novog programa subvencionisanja mogli da se vide za 18 do 24 meseca.
I u bankama kažu da su voljni da se ponovo uključe u program subvencionisanih stambenih kredita.

U „Banci Inteza” ističu da će se u skladu sa svojim dosadašnjim opredeljenjem da klijentima u svakoj prilici ponudi najprimernija rešenja na osnovu koga je i do sada aktivno učestvovala u programu subvencionisanih kredita, u svoju ponudi uključiti i najavljeni novi model stambenih kredita sa subvencionisanim kamatama.

Svetozar Šijačić, član Izvršnog odbora „Rajfajzen banke”, naglašava da će ova banka svakako podržati napor vlade da oživi građevinsku delatnost u Srbiji, kao i da pomogne građanima da uz povoljne uslove dođu do stana i na ovaj način reše jedno od najvažnijih životnih pitanja.

- Budući da su se prilike na međunarodnim finansijskim tržištima relativno stabilizovale, a i rizik naše zemlje je smanjen u poređenju, recimo, sa onim iz marta ove godine, stekli su se uslovi za smanjenje kamatnih stopa na stambene kredite. U narednih mesec dana Raiffeisen banka će razmotriti visinu kamatnih stopa na kredite i depozite koje nudi klijentima i prilagoditi ih novonastalim tržišnim okolnostima ­ kaže Šijačić.

Inače, subvencionisanje stambenih kredita je zvanično ukinuto sredinom aprila, ali ni jedan zahtev za subvencionisanim kreditom u 2009. godini nije odobren. Kao razlozi navodili su se smanjeni prilivi novca u budžet i previsoke cene stanova.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar