Dinarski kredit preskup za stan

Ponuda dugo čekanih stambenih kredita u dinarima razočarala je građane visokom kamatom. Naime, ovi zajmovi mogu da se uzmu bez učešća, koje je za mnoge, do sada bilo glavna prepreka da se zaduže, ali sa kamatom većom od 17 odsto, oni su nedostižni. Ta cena je gotovo dva i po puta veća od cene koja se primenjuje za stambene zajmove u evrima, tako da bi građani za 30 godina praktično otplatili tri stana.

Banke su nerado krenule sa ovim zajmovima, ali su, prema novom zakonu, u obavezi da građanima ponude i stambene kredite u dinarima. Do sada su odbijale da to učine, jer nemaju dovoljno dugoročnih izvora finansiranja, odnosno štednja u domaćoj valuti je simbolična, tako da bi morale da evre pretvaraju u dinare. Sledeće prepreke su visoka inflacija, kao i nezvesnost u kom pravcu će se dinar kretati u narednih 10, 20 ili 30 godina.

Jedina prednost dinarskih kredita je to što nije potrebno učešće od 20 odsto, kao i što rata ne zavisi od kretanja kursa, odnosno nema valutnog rizika. Građani se za sada samo raspitaju za ovu vrstu kredita, ali teško da će se neko odlučiti i da ga uzme.

Bankari se nadaju da će Vlada Srbije subvencionisati i dinarske stambene kredite, tako da bi u tom slučaju kamatna stopa bila niža. Zasad se pravi računica koliko će u narednoj godini biti novca za dotiranje stambenih kredita, koji nisu zamrli i pored toga što je povećano učešće sa pet na deset odsto.

Sa otplatom stambenih kredita kasni oko 4.000 građana, od toga je polovina odobrenih zajmova u švajcarskim francima. Za dve godine, banke su oduzele 260 stanova zbog nemogućnosti vraćanja stambenih kredita. Time se međutim, muke dužnika ne završavaju. Ukoliko je vrednost nekretnine manja od vrednosti kredita, klijent mora da nadomesti razliku.

Izvor: Večernje Novosti

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar