Detalji koče primenu zakona

Zakoni nam idu, ali o podzakonska akta se uveliko saplićemo. Analiza NALED-a pokazuje da od 203 prateća dokumenta 16 sistemskih zakona, Srbija nije usvojila 84. U slučaju 55 probijeni su svi razumni rokovi, a za 29 akata još teče dozvoljeno vreme.

Najviše se kasni, kažu u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED), kod Zakona o planiranju i izgradnji. Njega ni posle dve godine i osam meseci od početka primene ne prati čak 13 predviđenih pravilnika, kao nijedan koji je predviđen izmenama ovog zakona. U Ministarstvu za prostorno planiranje, međutim, kažu drugačije.

- Treba imati u vidu da u Zakonu nije postavljen rok za usvajanje, pa je NALED radi praćenja dinamike za rok uzeo period od šest meseci, što je neki uobičajeni rok - objašnjavaju u NALED-u.

- Danas će taj rok biti probijen za okruglo 800 dana. Ministarstvo je trebalo da uradi 12 dokumenata i jedan Inženjerska komora. Još jedan akt nije donet, a predviđaju ga izmene ovog zakona. Kod njega je kašnjenje danas 226 dana. Sa podzakonskim katima se kasni uglavnom zbog nedostatka sporosti parlamenta, pa i nedostatka pritiska javnosti i medija.

U Ministarstvu za prostorno planiranje tvrde da do sada nisu usvojili pet pravilnika.

- Zakonom o planiranju i izgradnji iz 2009. godine bilo je predviđeno donošenje 25 podzakonskih akata, a Izmenama i dopunama zakona od 5. aprila prošle godine predviđeno je 28 pravilnika i tri uredbe - kaže Aleksandra Damnjanović Petrović, pomoćnik ministra. - Mi smo do sada doneli ukupno 23 pravilnika i tri uredbe. Jedan pravilnik je u postupku usvajanja i o njemu treba da se izjasni Sekretarijat za zakonodavstvo. Dakle, samo četiri pravilnika nisu doneta i primenjuju se stari pravilnici, koji nisu stavljeni van snage. To u praksi ne pravi problem i Zakon je u punoj primeni.

NALED upozorava da potpuna primena nije dfinisana ni kod Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna, čeka se osam dokumenata, a prekoračenje je prešlo 788 dana. Zakon o trgovini već 469 dana ne prati osam podzakonskih akata. Zakon tako ne definiše uslove za trgovinske objekte - minimalne tehničke uslove za obavljanje trgovine, osposobljenost radne snage, radno vreme...

Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga ni posle 260 dana nema dva prateća dokumenta. Zakon o tržištu kapitala čeka pet akata 183 dana, kao i Zakon o finansijskom lizingu jedan dokument. Isto toliko se kasni i za Zakon o deviznom poslovanju, šest akata. Kod Zakona o energetici probijen je rok za pet podzakonskih akata, 162 dana.

PROBLEMI

U NALED-u objašnjavaju da je moguće da se broj neusvojenih podzakonskih akata iz njihove evidencije ne podudara sa zvaničnim podacima ministarstava, jer je moguće da su određene oblasti definisali pravilnicima koji se drugačije zovu.

- U zakonu retko piše kako će se tačno zvati pravilnik, pa je moguće da oni nekim drugim bliže odrede i tu oblast - objašnjava Milan Simić, programski direktor u NALED-u. - Kada govorimo o praktičnim problemima zbog nedostataka pratećih dokumenata, to se vidi po brzini izdavanja građevinskih dozvola. Nije da se one ne izdaju, ali je vremenski rok te procedure u Srbiji nepristojno dug. Zato smo po konkurentnosti na dnu svetskih lista.

Izvor: Novosti

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar