CG: Luksuz niče na sve strane

Bar - Na crnogorskom primorju trenutno se gradi pet luksuznih hotelskih kompleksa, a vrednost ugovorenih investicija iznosi do tri milijarde evra.

Direktor Nacionalne turističke organizcije Crne Gore (NTO CG) Saša Radović kazao je, prilikom obilaska Skadarskog jezera, da se radi o hotelima visoke kategorije, sa tri, četiri i pet zvezdica.

Prema njegovim rečima, najveći projekat u izgradnji je "Porto Montenegro", nautički centar i luksuzna marina u Tivtu, gde je do sada investirano oko 180 miliona evra. Kako ističu u Turističkoj organizaciji, "Porto Montenegro" pozicionira Crnu Goru kao vodeću jahting destinaciju u Evropi, trenutno ima 480 vezova u ponudi u marini, od čega je 50 za jahte dužeo od 45 metara.

Po završetku projekta imaće oko 800 vezova, što je retkost na Mediteranu, kažu u toj organizaciji.

U tom nautičkom naselju u avgustu ove godine biće otvoren prvi hotel franšize Regent Hotels&Resorts, sa pet zvezdica, koji će imati 86 apartmana. Hotel je drugi u Evropi tog tipa, a ukupno ih je osam.

Drugi luksuzni hotelski kompleks gradi se na mestu nekadašnjeg vojnog kompleksa u Kumboru "Portonovi", čija je vrednost pola milijarde evra, kazao je Radović i dodao da je jedan od velikih projekata i Aman Sveti Stefan, pod rukovodstvom svetske turističke kompanije Aman rizort.

U maju prošle godine, podsetio je Radović, počela je i izgradnja naselja Luštica bej (Bay), gde je predviđena izgradnju osam hotela sa četiri i pet zvezdica, preko 1.500 stanova. Radović je kazao da je po turističkim investicijama Crna Gora na prvom mestu u Evropi. On je dodao da trenutno raspolaže u hotelskom smeštaju sa 40.000 ležajeva, a plan je da do 2020. u ponudi bude 100.000 ležajeva.

On je dodao da je povećanje hotelskog kapaciteta strateški cilj, ali da NTO nastoji da održi balans luksuzne ponude i onog što je za svačiji džep. On je kazao da je prošle godine Crna Gora imala rekordnu turisticku sezonu, sa oko 1,5 miliona turista i 9,5 miliona noćenja, od čeka je najviše turista bilo iz Rusije, Ukrajine, zemalja EU, dok je iz Srbije letovalo ukupno 350.000 gostiju.

Radović je izrazio nadu da će i ova godina biti uspešna, navodeći da u prvih četiri meseca postoji rast od šest odsto i u noćenjima i u dolascima.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar