Cerak

Stari Cerak ("Cerak 2" od 1986) je naselje 10-tak kilometara udaljeno od centra Beograda, i par kilometara udaljeno od izlaza iz grada kod groblja "Orlovača". Nalazi se između naselja Bele Vode, Žarkovo i Cerak Vinogradi.

Naziv "Stari Cerak" ima zbog toga što je jedan od najstarijih naselja Čukarica i zbog toga što suštinski nije menjao izgled godinama kao što je to slučaj sa Cerak Vinogradima. Inače Stari Cerak i Cerak Vinogradi poznatiji su jednostavno kao "Cerak" (opisuje kako je izgledao doskora - prekriven cerovom šumom) i kada se tako kaže misli se na oba naselja zajedno.

Naseljem pretežno preovladavaju starije kuće od po dva sprata, a na samom kraju naselja, kod Ibarske magistrale, je ulica sa dve osmospratne i dve petospratne duge zgrade izgrađene 1994. Tu su i velelepne novoizgrađene zgrade u Žitomisličkoj ulici.

Ulice koje se protežu Starim Cerakom su sve pod uglom od 90 stepeni.Najvažnija ulica koja se proteže kroz ovo naselje jeste i najveća ulica na Ceraku Jablanička ulica. Bitne ulice su i Petefijeva (paralelna sa Jablaničkom), Kosmajska, Prištinska, Bitoljska, Kopaonička, Partizanske vode, Žitomislička itd.

Naselje poseduje dva velika supermarketa, dečije obdanište "Cerak", malu pijacu, veliku i malu teretanu, veliki broj radnji koje se bave različitim delatnostima. Npr. samo u jednoj ulici možete naći sve od automehaničarske radnje i radnje auto delova do šnajdera i obućara.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar