Cene kvadrata pale za 30 odsto – i još će

Luksuzan dvosoban stan, za koji je u 2008. godini pre krize trebalo odvojiti 100.000 evra, danas može da se kupi i za 70.000. Cene su srozane za trećinu, a poznavaoci očekuju da kvadrat stambenog prostora još pojeftiniti.

Pre početka krize, stan u Novom Beogradu nije mogao da se nađe ispod 2.000 evra po kvadratu, a danas je cena tog istog kvadrata oko 1.500. Nedeljko Malinović, vlasnik agencije „Legat“, očekuje da cene još skliznu.

- Dok se vlada ne sastavi i ne dođu investitori, cene stanova će padati. Sve su agencije u velikom problemu, jer se jedino prodaju subvencionisani stanovi. S druge strane, mnogi su kupovali stanove na kredit, pa posle nisu imali novca da plaćuju rate. Ako se desi da banke počnu masovnije da aktiviraju hipoteke, to će sigurno uticati da cene idu nadole - priča Malinović.

Na taj problem je ukazao i Goran Rodić iz Privredne komore Srbije.
- Oko 934.000 stambenih jedinica u Srbiji je pod hipotekom. Pitanje je šta će se desiti ako banke počnu da prodaju stanove građana koji ne plaćaju rate. Cena kvadrata na tržištu bi u tom slučaju drastično pala.

Tržište je, s druge strane, najživlje tamo gde je kvadrat najskuplji - u Beogradu, Novom Sadu i u Kragujevcu. Kada se krene malo van Beograda, na obodima i periferiji cene stanova se zbog slabe tražnje kreću od 950 do 1.070 evra.

Po manjim gradovima Srbije, cene kvadrata se kreću od 750 do 800 evra.

U Novom Sadu kvadrat drži cenu od 800 do 1.250 evra, a slično je i u Subotici. U Pirotu, iako je cena stana „samo” 460 evra po kvadratu, kupaca nema.

Rodić ističe da su u odnosu na prošlu godinu cene stanova u ekstrazonama pale za oko 40 odsto, i dodaje da je u Srbiji trenutno u prometu ukupno između 3.500 i 4.000 stanova.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar