Cene iznajmljivanja lokala konstantno padaju

Početkom ove godine nastavljen je trend smanjenja cena zakupa poslovnog prostora iako su još tokom 2010. godine te cene pale za oko deset procenata, izjavio je predsednik Udruženja posrednika u prometu nekretnina Tomislav Sekulić.

Prema njegovim rečima, usled manje tražnje smanjena je zainteresovanost kompanija i preduzetnika za iznajmljivanjem prostora, pa se zato i nastavio trend spuštanja cena.

Pojava većeg broja lokacija sa natpisom "iznajmljuje se", ukazuje na to, da je na tržištu prisutna dodatna opreznost i racionalizacija zakupaca u pogledu troškova za obavljanje određene delatnosti, smatra on.

Oprez potencijalnih zakupaca

"To govori pre svega o tome da su ljudi oprezni kada ulaze u takve poslovne aranžmane naročito zbog toga što je neizvesno kada će pravi oporavak krenuti. Znači, to je sada jedno stanje gde čovek mora vrlo oprezno da nastupa i primećuje se da većina potencijalnih zakupaca vrlo oprezno i na kraće rokove rentira poslovne prostore i lokale", kazao je Sekulić.

Inače, u oglasima za izdavanje poslovnog prostora koji su objavljeni na sajtovima mogu se pronaći lokali sa cenom "za različite džepove i ukuse".

Tako se, recimo, poslovni prostor na Slaviji od 25 kvadrata, delimično opremljen kao stomatološka ordinacija iznajmljuje za 250 evra, za lokal u Zemunu od 120 kvadrata traži se 540 evra.

U Beogradu 500 evra, u Čačku 180 evra

Na Crvenom krstu nudi se poslovni prostor od 32 kvadrata po ceni od 450 evra, takođe na Vračaru za poslovni prostor od 58 kvadrata traži se 500 evra mesečno, a moguće je i 60 kvadrata iznajmiti za 400 evra.

Kada su u pitanju drugi gradovi, u centru Požarevca, na primer, izdaje se 45 kvadrata poslovnog prostora za oko 350 evra, u širem centru Novog Sada (naselje Grbavica) 50 kvadrata za 300 evra, dok u užem centru vojvođanske prestonice za zakup od 30 kvadrata treba izdvojiti 250 evra.

U Čačku u širem centru, 100 kvadrata može da se iznajmi za 180 evra, u Pančevu, 20 kvadrata za oko 250 evra mesečno.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar