Cena novogradnje skače 15 odsto

Beograd -- Investitori koji se primiču završnoj fazi gradnje, koja je uslov za dobijanje subvencionisanih stambenih kredita, podići će cene novogradnje za 10 do 15 odsto.

U agencijama za nekretnine, ovakva pomeranja na tržištu objašnjavaju slabom i nekvalitetnom ponudom, o čemu najbolje govori podatak da je u Beogradu uknjiženo svega 35 novoizgrađenih stanova.

Za subvencionisane kredite uslov su uredni papiri, a malo je investitora koji su u Beogradu legalno gradili stanove. Istraživanje koje je sprovela agencija Legat pokazuje da u prestonici ima oko tri hiljade novih stanova, od kojih je uknjiženo samo 35.

„Na tržištu gotovo i da nema stanova koji mogu da se kupe za 50.000 evra, a da su uknjiženi ili da imaju uredne papire. Potražnja za takvim stanovima je zaista velika, a sve je ostalo stvar tržišta“, kaže Nedeljko Malinović iz Agencije za nekretnine Legat.

Otkad su odobreni subvencionisani stambeni krediti za novogradnju, došlo je do malih pomeranja na tržištu. Ponovo je poraslo interesovanje za kupovinu, ali je vrlo malo stanova prodato jer je ponuda veoma slaba. Najviše se traže stanovi male kvadrature, odnosno garsonjere i jednosobni, jer one veće malo ko može da kupi.

Uručeni prvi ugovori za kredite

Istovremano, potpredsednik vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić uručiio je prve ugovore korisnicima subvencionisanih stambenih kredita za novogradnju.

On kaže da je za tri nedelje bankama podneto 600 zahteva za subvencionisane stambene kredite, a da je obrađeno oko 70 zahteva. "U planu je da ukupno ove i sledeće godine bude odobreno oko tri hiljade kredita", rekao je Dinkić prilikom uručivanja prvih osam ugovora.

Dinkić je naglasio da su ovi krediti beskamatani u prve tri i poslednjih pet godina otplate, od ukupno 30 godina, jer tada država subvencioniše kamatu. "Nakon odobravanja 3.000 kredita mi ćemo nastaviti sa subvencionisanim stambenim kreditima, ali oni neće više biti beskamatni", rekao je Dinkić. Ministar je rekao da lokalne samouprave moraju da ubrzaju izdavanje građevinskih dozvola za novogradnju, kako bi bilo više stanova.

On je ocenio da su ovo najpovoljni krediti na tržistu Evrope, a ne samo na tržištu Srbije. Kako je rekao, kredite trenutno odobrava 19 banka, kamatne stope kreću se od 4,9 do 5,6 odsto, a primenjivaće se od oktobra 2012. godine.

Program subvencionisanih stambenih kredita počeo je 1. oktobra, beskamatni period za mesečnu ratu kredita biće do 31. oktobra 2012. godine, jer će za taj period Ministarstvo ekonomije plaćati kamatu umesto građana. Od novembra 2012. godine, korisnik kredita nastaviće da plaća kredit poslovnoj banci sa obračunatom tržišnom kamatnom stopom.

Učešće građana iznosiće pet odsto, država će obezbediti dodatnih 20 odsto, učešća sa kamatom od 0,1 odsto (gradjani otplaćuju poslednjih pet godina otplate kredit), dok će banke obezbediti preostalih 75 odsto kredita.

Zajmovi će biti odobravani samo za nove stanove, ili stanove u izgradnji na maksimalno 30 godina, a najviši iznos kredita je sto hiljada evra. Mogućnost da konkurišu za ove, do sada najatraktivnije stambene kredite, imaće građani Srbije do 45 godina starosti.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar