Čekaju kupce

ZRENjANIN - Prodaja stanova u gradu na Begeju ove godine drastično je opala u odnosu na prethodne dve, a investitori se ne usuđuju da započnu izgradnju novih objekata, iako su ranije već kupili lokacije.
Trenutno se završava oko 200 novih stanova. Svi ti poslovi započeti su još lane, dok ove godine nije počela gradnja nijednog novog stambeno-poslovnog objekta.
Građevinsko-industrijski kombinat „Banat”, do pre dvadesetak godina, ovde je bio neprikosnoven na neimarskom planu. Tada se godišnje gradilo oko 500 stanova. Onda je usledio period stagnacije. Zvuči skoro neverovatno, ali krajem devedesetih nije udaren ni jedan temelj za zgradu kolektivnog stanovanja!
Investitori su ponovo pohrlili i podigli kranove pre četiri godine, kada je lokalna samouprava promovisala projekat industrijskih zona. Uporedo sa otvaranjem novih fabrika, započeli su da niču brojni stambeni objekti. Investitori su pohrlili u Zrenjanin. Posebno što su se brzo i lako dobijale građevinske dozvole. Pravi „stambeni bum” pratio je i (ne)očekivani skok cena. Na „Bagljašu”, u Ulici Petra Bojovića i drugim atraktivnim naseljima, do tada nezabeleženo za Zrenjanin, cena je premašila 1.200 evra po kvadratu!
Međutim, nova finansijska kriza i siromaštvo usporili su prodaju, samim tim i izgradnju. Očekuje se da nove državne mere u stambenoj oblasti pospeše gradnju. Trgovce nekretninama, međutim, dodatno opterećuje što su cene stambenih kvadrata u Zrenjaninu jeftinije i do 20 odsto u odnosu na Novi Sad. To, po rečima Miroslava Mirkovića, iz novosadskog „Homeinvesta”, utiče na ekonomsku i poslovnu strategiju investitora.
Inače, cene starih stanova kreću se od 550 do 750 evra po kvadratu. Novi su skuplji za 100 evra po metru kvadratnom, a dostižu cenu i do 1.000 evra - sve u zavisnosti od izvođača radova. Zanimljivo je da je stala i prodaja kuća, mada se kvalitetne i na dobrim lokacijama mogu dobiti već za 30-35 hiljada evra.

”RADI” KEŠ
AGENTI za nekretnine ističu da ima interesovanja za kupovinu subvencionisanih stanova. Ali, kako se krediti odnose na nove objekte, ovi stanovi su automatski skuplji. Sada pazare uglavnom oni koji imaju keš, a najtraženije su garsonjere i stanovi do 40 kvadrata.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar