Bulevar kralja Aleksandra

Bulevar kralja Aleksandra (ranije Bulevar Revolucije) je najduža ulica Beograda.

Ulica je dobila naziv po kralju Aleksandru Obrenoviću, ubijenom 1903. godine. a ispred zgrade Više poslovne škole, mu je podignut spomenik.

Znamenitosti ulice

Stambeni objekat na Bulevaru kralja Aleksandra 63,sagrađen je tokom prvih decenija dvadesetog veka u duhu akademizma. Situiran je na obodu Tašmajdanskog parka, a u neposrednoj blizini su Seizmološki zavod arhitekte Momira Korunovića (u dnu parka), koji je u proceduri za proglašenje u spomenik kulture, restoran "Madera" (sa druge strane parka), crkva Svetog Marka, proglašena za spomenik kulture, zgrada Pravnog fakulteta arhitekte Petra Bajalovića, koja uživa status prethodne zaštite i u planu je za proglašenje u spomenik kulture u 2004. godini, spomenik kulture hotel "Metropol" arhitekte Dragiše Brašovana.

Nalazi se u okviru prethodno zaštićene celine "Stari Beograd".

Kolektivno-stambena zgrada 46, sagrađena je 1930. godine, prema planovima arhitekte Aleksandra Jankovića. Građena je za doktora Vladu Markovića, u duhu modernizma.

Zgrada je prvobitno imala podrum, prizemlje, tri sprata i mansardu, a u dvorištu je bila podignuta garaža. Tokom II svetskog rata, 1941. godine, zgrada je teško oštećena i tada je dat plan za obnovu prvog i drugog sprata i tavana, koji je pripremio arhitekta Janković.

Pedesetih godina XX veka nadzidani su treći, četvrti i peti sprat. Na fasadi su prepoznatljivi elementi krajnje pojednostavljenog modernističkog oblikovanja, koji su uklopljeni u poslednjoj intervenciji.

Objekat se nalazi u okviru prethodno zaštićene celine "Stari Beograd".

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar