Brže do dozvole

Zakon o planiranju i izgradnji koji će pojednostaviti i ubrzati proceduru izdavanja građevinskih dozvola stupio je na snagu u septembru. Zakon predviđa i legalizaciju objekata izgrađenih do danas, a vlasnici zahtev za legalizaciju mogu podneti u roku od šest meseci.

Objekti, kako se navodi u ”Službenom glasniku“, izgrađeni na zaštićenim prirodnim i kulturnim dobrima, na tuđem ili državnom zemljištu, na trasama koridora 10, kao i oni koji su građeni od nestandardnih materijala i predstavljaju opasnost za bezbednost ljudi neće biti legalizovani.
Nadležni ministar će u narednih 30 dana propisati merila za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupcima legalizacije. Opštine, gradovi i grad Beograd dužni su da u roku od 18 meseci donesu urbanističke i prostorne planove.
Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je ranije da će zahvaljujući tom zakonu stotine hiljada bespravno izgrađenih objekata u Srbiji biti legalizovane u naredne dve godine.
Dulić je istakao da će zakon omogućiti masovnu, jeftinu i efikasnu legalizaciju i dodao da je taj pravni akt pisan u interesu svakog građanina koji ima nameru da gradi ili kupi stan. Zakon o planiranju i izgradnji Skupština Srbije usvojila je 31. avgusta.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar