Brucoška potraga za stanom

Potražnja za stanovima i sobama novih akademaca je manja nego u prethodnih nekoliko godina...

Sa početkom nove akademske godine na Novosadskom univerzitetu, sezona iznajmljivanja soba i stanova u Novom Sadu se „zahuktava”. Oni koji imaju sreće odgovarajući kutak pronalaze po preporuci prijatelja ili poznanika, a ostali su prinuđeni da smeštaj pronalaze putem oglasa ili uz pomoć agencija za nekretnine.

Studenti iz unutrašnjosti, koji nisu dobili mesto u nekom od novosadskih studentskih domova, već uveliko traže stanove za iznajmljivanje. Jelena Cvetić iz Užica koja je ove godine upisala Fakultet tehničkih nauka kaže da je smeštaj tražila uglavnom preko oglasa koji su se nalazili u blizini fakulteta, ali i preko nekih poznanika.
- Bilo je svakakvih ponuda, većinom sobe ili garsonjere, ali bilo je i raznih stanova. Našla sam sobu kod jedne starije gospođe, nedaleko od fakulteta. Soba košta 90 evra, ali moram da plaćam i jedan deo ukupnih troškova. Stanarina se plaća unapred, a troškovi naravno na kraju meseca - kaže Jelena.
U Agenciji „Solis” kažu da je generalno manja tražnja nego što je to bilo prethodnih godina. Da li je na to uticala ekonomska situacija ili je manje učenika i studenata upisano ove godine nisu mogli da preciziraju. Navode da se najviše traže garsonjere i jednosobni namešteni stanovi na Grbavici, koji su i najskuplji. Cena iznajmljivanja je od 120 do 200 evra, dok se jednosobni stanovi mogu naći za 150 do 200 evra.
- Definitivno se oseća uticaj krize, a najviše u tome da niko od studenata od prošle godine nije zadržao stanove, već su listom otkazivani što se nije davno dogodilo. Iz tog razloga pojavio se veliki broj praznih stanova i ponuda je velika, a to je stanodavce primoralo da malo spuste cene - kaže Saša Kragulj iz Agencije „House nekretnine”.
Prema njegovim rečima, cene su niže za 25 do 30 evra, tako da se garsonjere sada mogu naći za 150 evra i niže u zavisnosti od lokacije, dok se jednosobni stanovi izdaju za 180 evra.
- Takođe, ranije su se stanovi rezervisali već u julu ili avgustu, a sada se termin iznajmljivanja sve više pomera, tako da tek sledi period najvećeg interesovanja - zaključio je Kragulj.

Van grada cena od 70 do 120 evra
U Novom Sadu rentiranje stana za studente, u zavisnosti od veličine i lokacije, košta od 120 do 400 evra mesečno. Stan površine 40 kvadrata, van užeg centra, može se iznajmiti za oko 160 evra, a za komunalije treba izdvojiti od 50 do 100 evra. Van grada, u prigradskim naseljima, mogu da se iznajme stanovi različite kvadrature po ceni od 70 do 120 evra.

Prosečna cena iznajmljivanja stana u Novom Sadu
smeštaj Liman Grbavica Nova Detelinara Novo Naselje
Soba 75-110 90-130 70-90 65-90
Garsonjera 160-170 170-190 130-150 120-140
Jednosoban 170-180 200 160-180 150-170
* Cene su u evrima.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar