Blagi rast tržišta nekretnina

Posle stagnacije na tržistu nekretnina, u poslednja dva meseca došlo je do porasta interesovanja i prodavaca i kupaca, ocenjuju agenti za nekretnine.

Predstavnici agencija za promet nekretnina ukazuju da su neki investitori, posle uvođenja subvencionisanih kredita, počeli da dižu cene nekretnina, koje bi mogle da budu predmet subvencija.

Direktor Agencije za promet nekretnina izjavio je Tanjugu da je došlo do blagog rasta prodaje ali i do blagog porasta prodajnih cena.

Direktor Agencije za promet nekretnina "Eurostan" Radisav Samardžić izjavio je Tanjugu da je došlo do blagog rasta prodaje ali i do blagog porasta prodajnih cena.

On je konstatovao i da su pojedini investitori, koji ranije nisu imali šta da ponude na prodaju, sada neopravdano podigli cene nekretnina, za koje računaju da mogu da uđu u program subvencija.

Samardžić je predočio da je trenutno ponuda veća od tražnje, ali da kretanje cena nije ujednačeno i da je ove godine došlo do velikog pada na lokacijama gde su cene nekada najviše rasle, a to su novobeogradski blokovi, Kanarevo i Miljakovac.

On je objasnio da je tu nekada najviše stanova prodavano na kredit, a sada kada je kreditiranje smanjeno, manji je i promet, pa su i cene pale. Tako u Novom Beogradu sada dvoiposobni ili trosobni stan mogu da se kupe po ceni od 90.000 evra, a lane su koštali 120.000, dok je na Miljakovcu cena takvog stana pala sa 80.000 na 65.000.

Cene su najviše mirovale na Voždovcu, zato što je tamo najmanje stanova uknjiženo, dodao je on.

Samardžić je ukazao da saradnja sa bankama nije dobra, jer klijentima postavljaju nemoguće uslove za davanje kredita, koje ni same nikad ne bi prihvatili, što samo produžava rokove i stvara nervozu.

On je zaključio da bi formiranje katastra po opštinama doprinelo ujednačavanju cena, jer bi se nekretnine brže knjižile, pa ne bi postojali oglasi koji nude uknjižen stan koji vredi više od onog koji to nije.

Sada postoji i neusklađenost između zemljišnih knjiga i katastra koji se nalazi kod sudova, ukazao je Samardžić, napominjući da je to velika kočnica kod kupoprodaje nekretnina.

Osnivač agencije "Profi tim" Damir Borić potvrdio je da je posle potpunog kolapsa, došlo do oživljavanja tržišta, ali je upozorio da se na tržištu oglašava prodaja mnogo nepostojećih stanova, po cenama koje su daleko niže od stvarnih, što je čista obmana kupaca, a s druge stane ne može da se utvrdi realna vrednost nekretnina.

Borić je ukazao i da je došlo do drastičnog pada cena na pojedinim lokacijama u Beogradu, zato što su nekad bile precenjene, pa su tako stanovima u 60. bloku u Novom Beogradu svojevremeno povećane cene sa 800 na 1.800 evra po kvadratu, što je potpuno nerealno.

Takođe se događa da se jedan stan proda na više strana, što je posledica još uvek zakonski neuređenog tržišta. On je ukazao i da kupci ne mogu da dobiju pravu informaciju o stanu ni kod banke ni kod investitora, već da treba da se raspitaju kod ovlašćenih agencija.

Borić je rekao da Udruženje posrednika u prometu nekretnina, zajedno sa Ministarstvom trgovine, učestvuje u izradi Zakona o posredovanju o prometu nekretnina, koji treba da spreči anarhiju koja sada postoji na tržištu, gde posluje veliki broj nelegalnih posrednika.

Generalni sekretar Udruženja Ljubica Milinović rekla je Tanjugu da članice tog udruženja nastoje da svojim primerom ukažu kako treba postojati na tržištu, a sledeći korak je stručno osposobljavanje lica za promet nekretninama, s obzirom da sada ima mnogo nestručnjaka koji se time bave.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar