Bez višestruke prodaje stanova

Uvođenjem kompjuterskog programa u sudove koji će poceti da funkcioniše od decembra ove godine, biće elinimisana mogućnost višestruke prodaje istih nekretnina.

Softver će omogućiti kupcu da proveri da li je stan za koji je zainteresovan već nekome prodat, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

U Beogradu, čiji su stanovnici u proteklih godina bili najčešće žrtve investitora - prevaranata, državni sekretar Homen je napomenuo da će, shodno novoj mreži sudova, koja počinje da radi od 1. januara 2010, ugovori o kupoprodaji nepokretnosti moći da budu ovaravani samo u tri suda - Trećem, Četvrtom i Petom opštinskom sudu.

Homen je izneo da će kupci koji su ostali bez para i bez željenih stanova, kao žrtve višestruke prodaje iste nepokretnosti, biti obeštećeni pošto osumnjičenima bude oduzeta imovina.

Predsednik Društva za borbu protiv prevara Saša Pribičević složio se sa državnim sekretarom da bi rešenje problema višestruke prodaje stanova različitim kupcima moglo da bude kompjutersko umrežavanje sudova u Srbiji kako bi postojao tačan uvid kada je uradjena kupoprodaja i šta je prodato.

Pribičević je, takodje, poručio kako je najsigurnije obezbedjenje kupaca stanova u izgradnji, da posao kupovine obave sa investitorom koji ima bankarsku garanciju.

"Na taj način bi kupci bili zaštićeni od opasnosti da postanu žrtve ne samo prevare višestrukom prodajom stanova, već i od situacija kada ulagač padne i slomi nogu, ode u inostranstvo, razvede se od supruge ili supruga, jer novac kojim banka garantuje ostaje i zgrada može da se završi", kazao je Pribičević. Garancija banke je, po Pribićeviću, izuzetno retka.

Niko nije ozbiljno pokrenuo pitanje nametanja zakonske obaveze prema kojoj bi investitor morao da ima garanciju banke prilikom ulaska u posao izgradnje, rekao je Pribičević i založio se da država propiše tu obavezu.

Pribićević je naveo da u ovom trenutku idealnu situaciji predstavlja kupovina gotovog stana, ili stana koji je najmanje 90 odsto završen.
Za krivično delo prevare zaprećena je kazna do 10 godina zatvora, naveo je Pribičević.

No, iskustvo pokazuje da većina sudija kad dobije tužbu za prevaru nije voljna da prihvati takav slučaj zato što je to krivično delo veoma teško dokazati, pošto je potrebno dokazati motiv, odnosno umišljajno dovodjenje žrtve u zabludu, dodao je on. U Novom Sadu trenutno ima 1.300 registrovanih prevarenih kupaca stanova u izgradnji, a isto toliko i u Beogradu, napomenuo je Pribičević.

Pribićević je od niza slučajeva naveo jednog investitora u Novom Sadu koji je primio od kupaca 1,5 miliona evra za izgradnju stanova, mada je zgrada trebalo da košta 560.000 evra.

"Uradjen je samo temelj i zidovi do prve ploče, a potom je firma je zatvorena preko noći. Kupci su ostavljeni na cedilu, sada moraju sami da završe čitavu zgradu, o svom trošku iako su već dali pare", naveo je je Pribičević.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar