Besplatni projekti štede 5.000 evra

Građani zainteresovani za besplatno ustupanje glavnih projekata porodičnih kuća koje će se graditi po programu „Srpska tradicionalna kuća“ (sa pet varijanti vojvođanske) imaju vremena da se jave Ministarstvu građevinarstva i urbanizma do 20. marta, do kada je produžen rok za prijavljivanje.

Svi koji se odluče da na taj način grade porodični objekat uštedeće pristojan novac koji bi, inače, morali da izdvoje za projekat, a koji košta od 20 do 40 evra za kvadratni metar objekta, u zavisnosti od cene projektantske kuće koja pruža te usluge. Za kuću od 140 kvadrata u gradu, gde se primenjuje gornja projektantska cena, to je ušteda od 5.600 evra.

U Ministarstvu kažu da su poslednjih dana imali oko 250 poziva građana zainteresovanih za besplatne projekte. Na sajtu Ministarstva ponuđen je katalog sa 16 modela kuća odabranih na konkursu za dizajn u okviru tog projekta i građani mogu odabrati model kuće među četiri ponuđena tipa: pet varijanti vojvođanske kuće, tri moravske, pet šumadijske i tri planinske kuće (brvnare).

Besplatni projekti za stambene objekte deliće se u zavisnosti od toga u kojem delu zemlje podnosioci zahteva žive da bi svaki grad ili predeo bio prepoznatljiv po tipu izgradnje, što bi, po oceni arhitekata i drugih stručnjaka, afirmisalo našu zemlju i kulturu. Projekat za malu kuću predviđa 50 do 70 kvadrata stambene površine, za srednju od 70 do 100 i za veliku kuću od 100 do 140 kvadratnih metara.

Svi koji žele da dobiju neki od projekata, neophodno je da su nosioci prava svojine na zemljištu, odnosno katastarskoj parceli za koju se podnosi prijava za izradu glavnog projekta (dokaz: vlasnički list i kopija plana parcele), zatim da za predmetnu lokaciju dostave informaciju sa svim potrebnim podacima o mogućnostima i ograničenjima gradnje na katastarskoj parceli na osnovu planskog dokumenta (dokaz: informacija o lokaciji).

Nakon isteka roka za podnošenje prijava, Ministarstvo građevinarstva i urbanizma će u roku od 30 dana proveriti podnete prijave i uputiti poziv podnosiocu zahteva za dostavljanje neophodne dokumentacije za izradu glavnog projekta, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar