Besparica snizila cene stanova

Rentiranje stanova na različitim lokacijama u prestonici jeftinije za trećinu u odnosu na 2010. Studenti ili bračni parovi mogu za 120 mesečno da iznajme garsonjeru na periferiji grada

TRŽIŠTE nekretnina u prestonici, poslednjih godinu dana, doživelo je ekonomski zemljotres. I pored činjenice da je cena rentiranja nekretnina pala za trećinu, u agencijama kažu da je zainteresovanih zakupaca sve manje. Ekonomska kriza uticala je i na potražnju poslovnog prostora, pa širom grada hiljade lokala zvrje prazni. Čak je i prodaja stanova opala za pola. Cene kvadrata na traženim lokacijama, kao što su Vračar ili Novi Beograd, smanjena je i do 25 odsto.

- Ove godine evidentan je pad potražnje stanova i taj trend se nastavlja, uprkos činjenici da ulazimo u period kada studenti dolaze u Beograd - kaže Zorica Karetić, agent agencije "Zona rent". - Uglavnom se traže jednosbni stanovi i garsonjere u zonama oko fakulteta.

Koliko je novca potrebno za iznajmljivanje stana diktiraju najpre lokacija, kvadratura, uređenost, blizina bolnica, pijaca i škola, ali i uslovi na tržištu. Za prazan stan od 100 kvadrata u centru prestonici danas treba odvojiti oko 500 evra, a za nameštenu garsonjeru od 150 do 200. Domove sa malom kvadraturom najviše traže studenti i mladi bračni parovi. u naseljima kao što su Borča, Mirijevo, Braća Jerković, Filmski grad, uz malo cenjkanja mogu se pronaći i za 120 evra.

Solidan dvosoban stan u Beogradu može se iznajmiti i za 250 do 300 evra. Podrazumeva se da imaju kablovsku, internet, centralno grejanje, trofaznu struju... Mesečna naknada za stan sa garažom iznosi od 400 do 500 evra. Najskuplje stanovi nalaze se u "Belvilu", na Vračaru, oko Beogradske arene i na Dedinju, gde je za stan od 100 kvadrata mesečna kirija oko 1.000 evra. Ima i onih kod kojih kriza nije zakucala na vrata, pa te mušterije zakupljuju kuću i ne pitajući za cenu.

- Imali smo nekoliko slučajeva da nam poslovni ljudi, diplomate i sportisti traže kuću u elitnom delu grada, bez obzira na visinu kirije - kaže Tatjana Bogić, iz "Bogić-rent" agencije, navodeći da se cena rentiranja tih kuća kreće oko 5-6.000 evra.

Narednog meseca treba očekivati blago povećanje cene kirije zbog dolaska studenata u Beograd. Posle tog talasa, cene će opet biti vraćena na prethodno stanje, a to je za 20 do 25 odsto manje u odnosu na prošlu godinu.


KVADRAT U MINUSU

Pad kupovne moći stanovništva i ekonomska kriza uticali su i na prodaju stanova. Pre tri godine, kvadrat stana na Vračaru koštao je od 3.000 do 4.000 evra, a sada nov stan na istoj opštini ne košta više od 2.300 evra po kvadratu. Cene su pale i na Novom Beogradu. Stanovi u novogradnji oko Beogradske arene, kreću se nešto preko 2.000 evra, dok je za istu površinu stana u blokovima ili drugim delovima te opštine potrebno izdvojiti od 1.300 do 1.800 evra. Kvadrat u centru grada kreće se oko 2.000 evra.

- Iako su u odnosu na pre tri godine cene stanova drastično pale i potražnja se prepolovila - kažu u agencijama za promet nekretnina.


POSLOVNI PROSTOR

Pored pada cene iznajmljivanja stanova, smanjena i cena zakupa velikih poslovnih prostora.

Veliki broj firmi je stavilo katanac u bravu ili rade sa manjim obimom posla, pa se iz velikih poslovnih objekata sele u manje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

3 komentara na “Besparica snizila cene stanova”

  1. Zoran says:

    Iznajmljivanje poslovnog prostora A klase u Beogradu palo na 12-15 eura po m2 ( nekad bilo od 22 do 35)

    http://www.nekretnine-procena.rs

  2. Nenad says:

    Sta znaci rentiranje ? Nova srpska rec ?

Ostavi komentar