Beograđanima nova poreska rešenja do kraja aprila

Nova poreska rešenja za 2014. godinu Beograđani mogu da očekuju najkasnije do kraja aprila, izjavio je sekretar Sekretarijata za finansije Grada Beograda, Slobodan Milosavljavić.

Žiteljima nekoliko gradskih opština - Stari grad, Vračar, Zemun, Voždovac i Rakovica, nova rešenja su već stigla, rekao je Milosavljević.

On je precizirao da su u odnosu na prošlu godinu rešenja drugačija kod poreskih obveznika koji ne vode poslovne knjige, kod samostalnih zanatlija i građana, ali i u jednom delu kod onih koji ih vode.

Kod privrede je rešenje izmenjeno utoliko što je, kako kaže, sada u obavezi da sama obračuna i uplati porez do 31. marta tekuće za prethodnu godinu.

- Do sada smo dobili oko 8.500 rešenja od preduzeća. U toku je postupak provere tih rešenja, a videćemo da li će biti kancelarijske ili terenske kontrole - rekao je Milosavljević.

On je naglasio da kod građana postoji limit da poresko opterećenje ne može biti uvećano za više od 80 odsto, iako se u ranijim kalkulacijama predlagalo i 200 do 300 odsto.

- Privremeni organ Beograda je zauzeo stav da bi to bilo preveliko opterećenje građana u ovom momentu, pa smo postavili granicu do 80 odsto. To je gornja granica, što znači da niko neće imati poresko rešenje u ovoj godini veće od 80 odsto u odnosu na prošlu - tvrdi sagovornik.

Neki građani će čak imati i i manje ili jednako poresko opterećenje u odnosu na prošlu godinu, a to će, kako objašnjava zavisiti od toga da li je vrednost kuće ili stana realno obračunavana ranije.

Na primer, navodi Milosavljević, jedan broj opština je ranijih godina imao veoma nisku utvrđenu cenu po kvadratnom metru, kao Sopot ili Grocka.

- Cena od 220 evra po kvadratu koliko je bilo u Grockoj nije realna. Gde možete da kupite kuću za tu cenu kvadrata? Sada će se računati u odnosu na to koliko kvadrat na tržištu realno vredi. Naravno, tamo gde je došlo do pada cene nekretnina i porez će biti manji. Takvih građana će biti oko tri odsto - kazao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, treba imati u vidu da je od ove godine ukinut doprinos za građevinsko zemljište kao posebna naknada, ali da je sada praktično uračunat u poreska rešenja. Zato, dodaje, poresko opterećenje u ovoj godini treba posmatrati zbirno.

Podaci koje je Sekretarijat za finansije pribeležio na osnovu rešenja koja su do sada poslata građanima, Milosavljević je izveo sledeći primer:

- Prošle godine je porez na imovinu i doprinos za građevinsko zemljište iznosio nekih 122 odsto, pa je 22 odsto bilo učešće doprinosa za građevinsko zemljište. Povećanje će za toliko biti manje ove godine, pa ako bude 152, povećanje je 52 i kad se oduzme tih 22 odsto na ime naknade koja više ne postoji, to znači da će u proseku povećanje poreza na imovinu iznositi oko 25 odsto - kaže on.

Građani imaju pravo i na poreski kredit do 50 odsto iznosa, kaže Milosavljević, a maksimalno 20.000 dinara. Prema njegovim rečima, to će zavisiti i od toga da li vlasnik živi u stanu ili kući na koju plaća porez. Takođe, dodaje, moguće je i umanjenje preko amortizacije stana, kod starih nekretnina i do 40 odsto obačunatog poreza, dok će kod novih biti manje.

Govoreći o građanima koji imaju primedbe na pristigla rešenja, on je naveo da oni mogu i da podnesu žalbu Poreskoj upravi na teritoriji opštine na kojoj žive. To je prvostepena žalba, a ako budu nezadovoljni i tom odlukom imaju pravo da se žale Poreskoj upravi republike. To je onda izvršno rešenje, podvlači on, i nakon toga više nema žalbe.

Na pitanje da li porez na imovinu može da se plaća u mesečnim ratama, umesto u četiri kvartalne rate, on odgovara da to trenutno nije moguće jer Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji ne predvidja tu mogućnost.

Milosavljević je apelovao na građane da izmiruju svoje obaveze uz upozorenje da će oni koji to ne učine na vreme plaćati zateznu kamatu. Zakonska zatezna kamata se, kaže on, utvrđuje na osnovu referentne kamate NBS uvećane za 10 odsto, što u ovom trenutku iznosi oko 19,5 odsto godišnje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar