Beograd – Nema para za krečenja fasada

Novi konkurs za program „Popravimo zajedno“ neće biti raspisan ove godine. U Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove kažu da im je u 2009 - oj godini najvažnije da završe započete rekonstrukcije fasada, krovova i liftova. Za nove, u gradskoj kasi, nema para, kako piše Blic.

Učešćem od 70 odsto pri finansiranju radova, kroz program ”Popravimo zajedno“, grad je Beograđanima pomagao da lakše poprave fasadu, krov ili lift u zgradi. Konkurs ”Popravimo zajedno“ poslednji put je raspisan u proleće 2007. godine. U gradu na obnovu čeka najmanje 15.000 zgrada.

- Do kraja godine u planu je obnova 20 fasada, popravka četiri krova i 30 liftova. Šest liftova je već popravljeno, a trenutno se radi na još 11 stambenih zgrada. Očekujemo da će i u ostalima radovi uskoro početi, u objektima gde već imamo sklopljene ugovore - kažu u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove i dodaju da će svi radovi biti gotovi do kraja godine.

Tek tada može se očekivati i raspisivanje novog konkursa, pa će svi, koji su planirali da konkurišu za pomoć grada u poravci fasade, krova ili lifta morati da sačekaju narednu godinu.

Kako kažu u Sekretarijatu, raspisivanje konkursa zavisiće i od toga koliko će novca u budžetu biti predviđeno za popravku stambenih zgrada. Ove godine iz gradske kase za obnovu fasada izdvojeno je 59,7 miliona, skoro duplo manje nego prethodne godine (105,7 miliona dinara). Na popravku liftova otićiće 63, dok je za sanaciju krovova predviđeno 7,3 miliona dinara.

Kako je samo za obnovu jedne fasade potrebno i do 30 miliona dinara u zavisnosti od njene veličine i složenosti, zbog nedostatka novca stanari se retko odlučuju da renoviraju svoje zgrade. Za proteklih pet godina, koliko se sprovodi program ”Popravimo zajedno“ ukupno je revitalizovano 70 fasada, 87 krovova i popravljen 81 lift.

Kupovina vremena

O fasadama brine i preduzeće ”Gradsko stambeno“ u čijoj je nadležnosti 14.000 zgrada.Ono, međutim, ne rekonstruiše cele fasade, već ih samo popravljaju kad delovi prete da padnu i povrede nekoga ili oštete nečiju imovinu. radnici ”Gradskog stambenog“ samo obiju delove fasade (maltera, cigle,..) ili postavlje zaštitne mreže koje praktično ”kupuju vreme“ dok stanari ne nabave novac za rekonstrukciju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar