Beograd na vodi: Ugovor objavljen, kamen temeljac 27. septembra

Ugovor o izgradnji „Beograda na vodi” objavljen je na sajtu Vlade Srbije, pet meseci posle potpisivanja.

Kamen temeljac za prve dve stambene zgrade u budućem kompleksu na desnoj obali Save postaviće 27. septembra premijer Aleksandra Vučić i Mohamed Alabbar, vlasnik arapske kompanije „Eagle Hills”, koja je strateški partner Srbiji u ovom projektu od dva miliona kvadrata. Građevinska dozvola za prvih 296 stanova biće izdata do kraja nedelje. Ovo je juče najavio Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, na konferenciji za medije u zgradi Beogradske zadruge.

Upitan zašto je sazvao konferenciju pre nego što je ugovor objavljen i pre nego što su ga novinari mogli videti, Mali nije odgovorio, nego je ponovo objašnjavao zbog čega ugovor ranije nije obelodanjen. Kazao je da nije mogao da bude objavljen pre nego što je postao pravosnažan, a to se desilo kada je arapski partner prošlog četvrtka uplatio 20 miliona evra, kao prvu fazu dokapitalizacije preduzeća „Beograd na vodi”.

„Da bi ugovor postao pravosnažan, morali smo da završimo niz aktivnosti: da dobijemo saglasnost komisija za zaštitu konkurencije i za kontrolu državne pomoći koja je utvrdila da nema državne pomoći ovom projektu, da skupština društva „Beograd na vodi” donese odluku o povećanju kapitala od 22.000 evra, čime je strateški partner postao vlasnik 68 odsto preduzeća „Beograd na vodi”. Formirani su organi društva i članovi nadzornog odbora, a uplatom 20 miliona evra obezbeđen je novac za početak izgradnje“, rekao je Mali.

On je naglasio da će ugovor u celosti biti objavljen i da „nijedan aneks neće biti zacrnjen niti na bilo koji način neprikazan”.

„Reč je kompleksnom ugovoru, o investiciji od 3,5 milijardi evra i morali smo ispuniti sve obaveze koje smo preuzeli, što smo i uspeli. Ništa ne krijem“, istakao je gradonačelnik.

Obaveza srpske strane je da raščisti oko 100 hektara Savskog amfiteatra gde će se zidati stambeno-poslovni kompleks, da završi eksproprijaciju, a arapskog partnera je da u potpunosti obezbedi finansiranje i završi projekat, dodao je Mali.

Ne iznoseći nove elemente ugovora o zajedničkom ulaganju, gradonačelnik je ponovio sve one koji su poznati od 26. aprila, kada je potpisan.

„Vlada Srbije vlasnik je 32 odsto preduzeća „Beograd na vodi”. Arapi daju 150 miliona evra u kapitalu, 150 miliona evra kao pozajmicu osnivača i 140 miliona evra kredita Vladi, od čega 40 miliona evra za eksproprijaciju i 90 miliona evra za izmeštanje železničke infrastrukture u Savskom amfiteatru. Minimum 50 odsto projekta mora da se završi u roku od 20 godina, a ceo za tri decenije. Zemljište se ne prodaje, daje se u zakup na 99 godina i, ako investitor ne izgradi objekte u tom roku, zemljište koje ostaje u vlasništvu države ponudićemo drugim investitorima. Tako smo potpuno zaštitili naše interese u ovom projektu“, bio je izričit Mali uz reči zahvalnosti premijeru Srbije i vlasniku „Eagle Hilllsa”.

Ugovor precizira i da će domaće građevinske firme imati prioritet kada se budu birali izvođači radova. Da to nije samo „mrtvo slovo na papiru”, Mali je potkrepio činjenicama da je „Mašinoprojekt kopring” uradio projekat za prva dva objekta, a da će izvođač radova, takođe domaća kompanija, biti poznat pre postavljanja kamena temeljca.

U toku nedelje biće potpisan ugovor sa hotelskim lancem koji će u „Beogradu na vodi” otvoriti hotel sa, kako je Mali najavio ne otkrivajući o kojem je brendu reč, „pet plus zvezdica”. Za nekoliko meseci znaće se i koji će svetski hotelski lanac biti u „Kuli Beograd”, oblakoderu visine oko 200 metara koja će se takođe zidati u prvoj fazi „Beograda na vodi”.
Izgradnja Prokopa i raščišćavanje zemljišta do kraja 2019. godine

Za eksproprijaciju zemljišta, rušenje 237 objekata i raseljavanje 97 porodica iz Savskog amfiteatra do sada je potrošeno 1,9 milijardi dinara, kazao je Siniša Mali. On ne očekuje da će taj iznos biti dvostruko veći posle čišćenja celog područja.

„Prva faza raščišćavanja zemljišta treba da bude okončana do polovine 2016, druga sredinom 2017. a treća do 31. decembra 2019. godine. Do tada očekujemo završetak izgradnje Prokopa i izmeštanje Glavne železničke stanice i oslobađanje celog Savskog amfiteatra za treću fazu izgradnje“, precizirao je Mali i dodao da će na osnovu studije o kvalitetu zemljišta biti potrebno 450.000 evra za njegovu dekontaminaciju, i to na mestu železničke stanice, a ne 40 miliona evra kakva je bila prvobitna procena.

Prodaja stanova 3. oktobra, više od 6.000 zainteresovanih kupaca

Prodaja stanova u prve dve stambene zgrade „Beograda na vodi” počinje 3. oktobra kada će biti poznata cena kvadrata, potvrdio je juče Nikola Nedeljković, generalni direktor preduzeća „Beograd na vodi”.

„Od marta, kada smo najavili gradnju tih objekata, do danas prijavilo se više od 6.000 zainteresovanih kupaca. To je veliki odziv. Svako ko želi da vidi uslove za kupovinu stanova može da se registruje na našem sajtu. U skladu sa tržišnim uslovima, postojaće i kapara koja će biti definisana ugovorom sa kupcima i biće poznata 3. oktobra“, rekao je Nedeljković i demantovao navode da se visina kapare već sada zna i da iznosi 1.000 evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar