“Beograd na vodi” 1.850.000 kvadrata

Predstavnici Srbije i kompanije "Igl Hils" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata definisali su prethodnog vikenda u Dubaiju ukupan broj kvadratnih metara i raspored objekata u okviru projekta "Beograd na vodi", čija će realizacija početi krajem godine, a prvi koraci ka tome krenuće naredne nedelje raščišćavanje šina između mosta Gazela i Glavne železničke stanice, najavio je predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali.

- U nedelju (2. mart 2014.) smo imali prezentaciju poslednje verzije master plana kojoj je prisustvovao prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. I sada smo jedan veliki korak bliže realizaciji ovog projekta. Definisali smo raspored objekata i ukupan broj kvadrata koji će se graditi, odnosno 1.850.000 kvadrata stambenog, poslovnog i zabavnog prostora – rekao je Mali.

On je dodao da sada sledi priprema odgovarajućih građevinskih i drugih dozvola kako bi realizacija projekta počela do kraja godine.

Prema njegovim rečima razvoj "Beograda na vodi" odvijaće se kroz tri faze, u kojoj je prva izgradnja "Beogradske kule", visine 210 metara i velikog tržnog centra, koji će se nalaziti između mosta Gazela i Brankovog mosta.

Da bi prva faza bila završena do 2017, kako je planirano, sledeće nedelje započeće uklanjanje železničke pruge na toj lokaciji koja nije u upotrebi.

Narednih šest do osam meseci "Železnice Srbije" uklanjaće prugu na potezu gde treba da bude lociran tržni centar, visoka kula i dve stambene zgrade, od kojih će jedna možda biti hotel i koje ćemo početi odmah da gradimo, rekao je Mali.

Kada je reč o imovinsko-pravnim odnosima, predsednik Privremenog organa je istakao da je "stvar čista".

"Tu su skladišta koja pripadaju Železnicama Srbije. Na ovom delu imovinsko-pravni odnosi su čisti. U procesu smo dogovora za Železnicama u vezi sa tim. Zemljište je vlasništvo Srbije, a ŽTP su samo njegovi korisnici. Na celoj lokaciji ima objekata u kojima živi nekoliko stotina ljudi, što legalno što nelegalno, i oni će biti predmet eksproprijacije i razgovaraće se sa njima", rekao je Mali.

U drugoj fazi projekta, koji će započeti 2017, trebalo bi da se izmeste Glavna železnička stanica u Prokop, kao i Beogradska autobuska stanica na lokaciju današnjeg "Buvljaka" na Novom Beogradu.

"Pre desetak dana pokrenuli smo konkurs za idejno rešenje autobuske stanice", rekao je Mali.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar